Захариева: Трябва да спрем веднъж и завинаги да обвиняваме Брюксел за проблемите

Нека не забравяме, че само преди няколко години свободното движение на хора, стоки и услуги беше невъзможно

Европейските лидери трябва да работят неуморно, за да върнат доверието на гражданите в институциите. Политиците трябва да бъдат все по-достъпни и близки до хората. Това заяви в изказването си на Европейския форум във Вахау, Австрия, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщава пресцентърът на МВнР.

Eвропейският форум във Вахау се провежда от 1995 г., когато Австрия се присъединява към Европейския съюз. Целта му е да се засили диалогът с гражданите и да служи като платформа за обсъждане на общи решения за бъдещето на Съюза. Провежда се в абатството Гьотвайг като символ на християнските ценности, около които е изграден Съюзът. Тази година темата на форума е "Европа по-близо до гражданите", а вицепремиерът Захариева е гост-лектор.

В речта си Захариева изброи съвременните предизвикателства пред Европейския съюз: тероризма, миграцията, забавянето на икономиката, промените в климата, като изтъкна, че усещането у хората, че системата е в криза, води и до чувствително намаляване на доверието към ЕС и водените от него политики. Затова и първостепенна задача на европейските политици е да приближат Съюза до гражданите. "Трябва да спрем веднъж и завинаги да обвиняваме Брюксел за проблемите, като в същото време у дома да поемаме заслугите за успехите. Нека да прилагаме повече политики, основани на факти, да помогнем на европейските граждани да получат задълбочени познания как работи Европейският съюз", каза още Захариева.

Друго предизвикателство към Европа днес, според нея, е нуждата политиците да покажат на гражданите как Съюзът има способности да извлича позитиви от глобализацията. "Нека не забравяме, че само преди няколко години свободното движение на хора, стоки и услуги беше невъзможно. ЕС ни даде възможността да работим, където пожелаем, да имаме свободен достъп до информация и да се възползваме от разнообразието на общия пазар", допълни Захариева.

Не на последно място българският вицепремиер изтъкна, че е важно да има усещане за справедливост у всички европейски граждани, тъй като това е най-важният показател за качеството на работата на евроинституциите.

Като важни стъпки Захариева открои осигуряването на бърз достъп до правосъдие, включително с новите технологии, намаляване на бюрокрацията за гражданите и бизнеса, обща отбранителна политика, борба с радикализацията сред младите хора.

Преди началото на форума министър Захариева участва и във възпоменателна служба в памет на Алоис Мок, бивш вицеканцлер и министър на външните работи на Австрия.