Районният съд отхвърли иска на бившия директор на музея срещу Община Добрич

Ищецът е отправил писмено 3-месечно предизвестие до ответника за прекратяване на трудовия му договор

Районен съд - Добрич отхвърли предявения иск от бившия директор на Регионалния исторически музей Костадин К. срещу Община Добрич. Ищецът настояваше съдът да признае, че трудовият му договор с Общината е бил прекратен незаконосъобразно, да бъде отменена издадената от кмета на Добрич заповед за освобождаването му от заеманата длъжност и той да бъде възстановен на поста директор на музея. Костадин К. претендираше да му бъде изплатено и обезщетение в размер на 3146 лева за времето, през което е останал без работа в резултат на незаконосъобразно прекратяване на трудовия му договор - от февруари до април 2017 година.

По делото е установено, че ищецът е отправил писмено 3-месечно предизвестие до ответника за прекратяване на трудовия му договор. Волеизявлението му е получено от работодателя на 30 януари 2017г., като ден по-късно е била издадена атакуваната заповед. Договорът с Костадин К. е бил прекратен на 2 февруари тази година, като за неспазения срок на предизвестието на бившия директор на музея е било платено обезщетение.

В мотивите за решението си съдът посочва, че Кодексът на труда дава възможност на страната, която е била предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение с предизвестие, да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на служителя за неспазения срок на предизвестие. Съдът отбелязва още, че според Кодекса на труда предизвестието може да бъде оттеглено най-късно до получаването му от работодателя.

Районният съд коментира и изложените от защитата на ищеца аргументи, че атакуваната заповед е издадена от работодателя по времето, през което бившият директор на музея е ползвал отпуск заради временна неработоспособност поради болест. Съдът посочва, че трудовият договор между страните е прекратен с предизвестие от ищеца и по тази причина не попада сред визираните в Кодекса на труда случаи, при които работникът/служителят ползва закрила от уволнение, ако е в отпуск по болест. Посоченото налага извода на съда, че заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение по време на болничния на ищеца К.К. е законосъобразна.

Районният съд стига до заключението, че предявеният от бившия директор на музея иск е неоснователен и следва да бъде отхвърлен. Предвид изводите по отношение на главния иск съдът прецени, че на отхвърляне подлежат и исковете за възстановяване на предишната работа, за обезщетение за времето, през което ищецът е останал без работа в резултат на незаконно прекратено трудово правоотношение и за поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи.

Решението на Районен съд - Добрич подлежи на обжалване от страните пред Окръжен съд Добрич в двуседмичен срок.