Малина Едрева получи наградата кавалер на Националния орден на изкуствата и литературата на Франция

Наградата се връчва за ангажираността на г-жа Малина Едрева в двустранните отношения и проектите между Франция и България в областта на образованието и културата

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет Малина Едрева бе удостоена с Националния орден на изкуствата и литературата на Франция. Наградата бе връчена днес от Н.Пр.Посланика на Франция в България - Ерик Льобедел.

Наградата се връчва за ангажираността на г-жа Малина Едрева в двустранните отношения и проектите между Франция и България в областта на образованието и културата и конкретно за участието й в съвместни проекти между София и Париж. Сред съвместните дейности, които сближават работата с Франция са – на първо място политиките в управлението на средното образование за повишаване на квалификацията на български директори.

През последните години с Посолството на Франция установихме отношения на реално партньорство – откритост, чуваемост, споделени ресурси, иновативност – партньорство, което води до обогатяване на възможностите и участието в иновативни проекти на нашите съграждани, каза Малина Едрева. През последните 2-3 години в съвместната работа се открояват няколко проекти - развитие на независимия сектор, Академия за културни мениджъри; съвместната работа с Нант за изработване на концепция за Център за съвременно изкуство и участие в международния архитектурен конкурс „Топлоцентрала“, който се проведе наскоро; експертна подкрепа в развитието на София като интелигентен град на дигиталните технологии; провеждане на мерки за възстановяване на старите квартали в центъра на София; организиране на партньорство със Софийска градска художествена галерия и Регионалния исторически музей на София; партньорство в проектите на Фондация „Фотофабрика“ и Софийски маратон; проекти за повишаване на квалификацията и социално-образователни проекти в София.

Малина Едрева благодари на Н.Пр. посланик Льобедел за наградата. По думите й културните линии са преместени в София, която се подготвя през следващата година да бъде повече от всякога европейска столица.