Филиалът на Технически университет в Пловдив обучи на място 64 специализанти от Арсенал

Животът

15-06-2017, 07:41

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това е третият пореден курс за изнесено обучение

Преподаватели от Техническия университет – филиал Пловдив връчват на 15 юни сертификатите за успешно завършено едногодишно обучение на 20 специализанти от Арсенал АД в Казанлък. Директорът на филиала проф. д-р Въльо Николов припомня, че това е третият пореден курс за изнесено обучение, при което научни екипи от университета и лектори от военното предприятие в продължение на 340 учебни часа преподават 7 специални дисциплини от военното инженерство в направленията „Стрелково оръжие“ и „Боеприпаси“. Според доц. д-р Дечко Русчев - директор на Центъра за обучение на специализанти към висшето учебно заведение, връзките с предприятията от военно-промишления комплекс са важни и за научните работници. „Всяка държава развива свой потенциал и свои кадри, като връзките между учените във военната област са твърде ограничени заради съображения за национална сигурност. В предприятията обаче има информация и върхови технологии, които позволяват на учените да създават национален теоретичен задел от разработки за нови оръжия и боеприпаси“. - обяснява доц. Русчев.  
    = Стимули =
Нарастващият бизнес на Арсенал АД поставя нови предизвикателства пред компанията  при търсене на допълнителни работници и особено на специалисти, с които да се отговори на пазарното търсене на продукцията. Затова тя е създала своя система от стимули и специални договори за нейни служители, които искат да учат определени инженерни специалности. Инженер Николай Куцаров – конструктор в Арсенал и отговорник за програмите за привличане и обучение на кадри в Арсенал АД разказа, че досега по метода на изнесено обучение са били обучени общо 64 специализанти от предприятието. „Първият ни курс завършиха наши колеги от конструктивните отдели, във втория – през 2016 година –  колегите бяха от средния мениджърски екип, а в сегашният курс преобладават служителите от отделите по качеството.“ -  разказва инж. Куцаров. Специализантката инж. Таня Петкова – ръководител звено в направление „Качество“ на Арсенал АД започва работа в предприятието с две висши инженерни образования, които обаче не са свързани с машиностроенето. „За моята работа е важно да познавам на технологично ниво продукцията, която окачествявам. След специализацията разбирам много добре процесите на производство.“ - казва инж. Петкова. Когато започва курса за обучение от Техническия университет – филиал Пловдив  тя сключва допълнителен договор с предприятието, с който се задължава да отработи минимум още 5 години във фирмата, а Арсенал АД се задължава всяка година да извършва атестация на работата.
Освен изнесената специализация във фирма „Арсенал“ АД, нейни служители се обучават във филиал Пловдив по редовни бакалавърски и магистърски програми. За предстоящата учебна година компанията е направила подбор на 60 служители, които да започнат през есента обучение в ОКС бакалавър във факултета по „Машиностроене и уредостроене“. Стимулите за тези бъдещи студенти ще бъдат заплащане на пълната семестриалната такса за първи семестър,а от втория семестър субсидията е според успеха на студента и варира от 100-процентово заплащане на таксите във вуза за отличниците, до 50-процентно на тези, които просто си вземат изпитите. „Това се оценява добре в семействата на студентите, защото по този начин семейният бюджет е облекчен, а и осигурената работа след завършване на образованието означава за младите хора сигурен кариерен растеж и добър жизнен стандарт“ - заключи инж. Николай Куцаров.