Румен Радев: Модернизацията на армията трябва да става с грижа за хората

Модернизацията на армията не означава подмяна на едни оръжия с по-съвременни, а е комплекс от мероприятия

"Той включва подмяна  на нормативната база и нейното усъвършенстване. Много важно е това да става с грижа за хората за издигане на тяхната мотивация, на социалния престиж и с осигуряване на условия за пълноценна подготовка, която да гарантира  безопасност и запазване на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности“. Това заяви пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който бе гост днес на града.

Държавният глава припомни, че тепърва ще бъдат развивани проектите за многоцелевите изтребители и за многофункционалните модулни патрулни кораби, които парламентът прие със свое решение през юни миналата година. „На проведения Консултативен съвет за национална сигурност се обединихме около мнението, че тези проекти трябва да се реализират, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие“, заяви Румен Радев.

По-късно днес Върховният главнокомандващ на Въоръжените ни сили ще посети вертолетната база „Чайка” край Варна и ще се срещне с двамата  пилоти, ранени при инцидента с българския военен хеликоптер „Пантер“. „Не искам да се произнасям преди комисията, която разследва летателното произшествие. Независимо какви ще бъдат причините за това произшествие, факт е, че нашите летци летят много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО, и трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при добри условия за безопасност“, посочи Румен Радев.

Помолен да коментира предложението държавният глава да определя  избирателните райони при провеждане на мажоритарни избори, Румен Радев благодари за гласуваното му доверие и отново припомни на  народните представители, че България не е президентска, а парламентарна република. „Президентът има ясни правомощия и ангажимент към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. По Конституция президенстката институция няма нито правомощията, нито капацитета да извърши такова райониране“, отбеляза президентът Радев.

Попитан дали България прави необходимото в сферата на образованието, за да могат младите хора да се реализират, държавният глава посочи, че дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието, в здравеопазването, комплексно се отразява върху реализацията на младите хора и демографията като цяло. „Поставянето на проблемите и търсенето на нови перспективни форми за тяхното решаване  е гаранция, че България ще върви уверено по пътя на интеграцията със стандартите на Европейския съюз, за да правим така че младите хора наистина да се реализират тук“, каза президентът Румен Радев.

В отговор на журналистически въпрос дали Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, трябва да подаде оставка, Румен Радев беше категоричен, че е абсурдно окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано към флирта с нацизма. „Мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-и май победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. А тези политици, които сега искат оставката му и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува“, заяви още държавният глава.

Във Варна президентът разговаря с кмета Иван Портних и неговия екип, а във Радио Варна се срещна с културни дейци от града, с които обсъдиха реализацията на различни проекти в областта на културата и изкуствата. По-късно днес в Икономическия университет в морската ни столица държавният глава ще участва в инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог“.

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"