От новата учебна година ще бъде разпространено помагало за справяне с агресията в училище

Политика

16-06-2017, 13:48

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Вълчев: Учителят е основният фактор за по-доброто образование

Към МОН работи и национална мобилна група за психологическа подкрепа, която има за цел да реагира в случаи на кризисни ситуации и конфликти, както и при агресия в училище

От новата учебна година ще бъде разпространено помагало за справяне с агресията в българските училища, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за зачестилите случаи на насилие в училищата.
Към Министерството на образованието и науката работи и национална мобилна група за психологическа подкрепа, която има за цел да реагира в случаи на кризисни ситуации и конфликти, както и при агресия в училище, заяви министър Вълчев. Той отбеляза, че се оказва кризисна подкрепа на децата и учениците в "момент на критично събитие" и се осъществява превантивна подкрепа за решаване на конфликти, особено в училищата, в които няма достатъчно психолози и педагогически съветници. В образователните институции е въведен и общ механизъм за противодействие на училищния тормоз между учениците в училище, съдържащ много точни указания за това как се работи с дете, упражнило тормоз, с дете, обект на тормоз, също и как се прекратява училищен тормоз. Има и конкретни насоки за привличане на родители и за създаване на училищна система за насочване към други служби при случаи на агресия, каза образователният министър.
Съвместно с МВР се обсъжда разширяване на обхвата на националната програма за работа с полицията, при която пенсионирани служители от детските педагогически стаи посещават училищата и участват в часове за превенция на престъпността, каза министър Вълчев. Той съобщи, че предстои и оптимизиране на текстове в наредбата за приобщаващото образование, за да бъде въведен спешно екипният подход за подкрепа на личностното развитие за всяко дете и ученик, които срещат затруднения при ученето, както и за децата със специални образователни потребности и за децата, преживели насилие или за застрашените от отпадане от училище.
Заради зачестилите случаи на насилие в българските училища МОН предприе редица мерки, като през април т.г. бяха приети 22 мерки за превенция на агресията и насилието в образователните институции, припомни министър Вълчев. Той увери, че тези 22 мерки, приети от служебния екип на МОН, ще продължат да бъдат изпълнявани. Трябва да се оцени и ефективността от прилагането на мерките и ако е необходимо, да бъдат оптимизирани, за да се преодолеят тежките случаи на агресия и за снижаване на нивото й като цяло в училище, обясни министър Вълчев.