Шампионите от ФК „Ботев“ от 1967 г. гостуваха в общината по повод 50 години от титлата

Спорт

16-06-2017, 16:09

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днешната среща е част от мероприятията за отбелязване на 50-тата годишнина от спечелване на втората шампионска титла от отбора на „жълто-черните“ през 1967 г.

„Радвам се, че мога да приветствам героите на Пловдив от 1967 г. За нашия отбор 7-цата явно е щастливо число: 2017 г. – Купа България, 1967-ма  - Шампионска титла“, това заяви заместник-кметът Розалин Петков в приветствието си към футболистите от отбора на „Ботев“ /Пд/, които през 1967 година извоюваха шампионската титла на България. „Трябва да се помнят тези дати и събития и да ги предаваме на младото поколение“, допълни той.

„Поклон за това, че сте успели да се преборите за титлата при такава голяма конкуренция. Надявам се скоро да вземем титла отново, а не да чакаме година със седмица“, коментира на свой ред заместник-кметът Георги Титюков и с гордост заяви: „Това, което сте направили, е пример за по-младите поколения.“

Утре на специално тържеството председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова ще връчи на отбора от 1967 г. Почетния знак на града като признателност за успеха на футболистите на Ботев от онзи паметен период.

„Винаги съм се гордял с този отбор, той имаше най-добрата защита в цялото първенство, едно от най-трудните. Имах честта една година да играя с Динко Дерменджиев и сега бих го сравнил с Йохан Кройф по качества. Възхищавал съм се на Вангел Делев и това, което показва на терен. Радвам се, че сте тук“, обърна се към легендите Петър Зехтински, директор дирекция „Спорт и младежки дейности“ и бивш футболист на „Ботев“. „Вие сте хората, които помогнахте много за отбора и за нашето поколение“, заключи той.

От името на шампионите президентът на футболния клуб Ангел Палийски благодари на Община Пловдив за подкрепата. „Вие сте идолите, с които поколението ни се закърми по идеята „Ботев“ и в детските години присъствахме на стадионите и викахме Вашите имена“, развълнувано разказа той своите спомени.

Играчите не пропуснаха да споделят причината да станат шампиони, което се дължи освен на шанс, но и защото са били насочвани от вещи ръководители и треньори, които са ги научили да мислят на терена, за да бъдат успешни в мачовете си.

„Върнахте ни в спомените ни отпреди 50 години. Пристигнах в „Ботев“ през 1959 г. и имах възможност да играя с някои от по-възрастното поколение“, уточни легендата Динко Дерменджиев, който припомни накратко своята спортна кариера, идването на Георги Аспарухов в отбора, борбата за първото място с ФК „Спартак“ през 1962/63 г. и  хегемонията на големия футбол в Пловдив – футболната столица на България през онова време. По думите му от 1979 г. до 1990-та отборът на „Ботев“ е играел най-добрият футбол в България. Той изрази надежда сегашният отбор на жълто-черните да стане шампион до 2-3 години.

Играчите благодариха на Община Пловдив за усилията, които прави за развитието на всички видове спорт в града и си направиха обща снимка за спомен.

Днешната среща е част от мероприятията за отбелязване на 50-тата годишнина от спечелване на втората шампионска титла от отбора на „жълто-черните“ през 1967 г..