„Травиата“ се завръща на Античния театър в нов спектакъл на „Опера Пловдив“

Пловдив Лайф

17-06-2017, 09:47

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Една от най-трагичните любовни истории, разказвани някога, оживява

Най-играната опера в света – „Травиата” от Верди, се завръща на Античния театър в премиерна постановка в рамките на Opera Open 2017. Една от най-трагичните любовни истории, разказвани някога, оживява под режисурата на доц. Нина Найденова днес 17 юни (събота) от 21 часа. Диригент на спектакъла е Иван Ангелов, който това лято чества 75-годишен юбилей. Маестрото за поредна година се завръща в Пловдив за фестивала Opera Open. Главните роли са поверени на талантливото сопрано Станислава Момекова и на гост-солистите с международна кариера Иван Момиров и Марчин Брониковски, който отбелязва 25-годишен юбилей на сцената.
Интерпретацията на доц.Нина Найденова избягва необузданата и сиропирана баналност, въпреки заложените вечни теми и конфликти в произведението: общество и личност, морал и праведност, експлоатация и експлоатирани, родители и деца, болест и живот, прегрешение и изкупление.  В пъзела от теми режисьорката се фокусира над „смирението” в различните му проекции и търсенето на път към него.
Откритата римска сцена е превърната от художника Николина Костова – Богданова в „златна клетка” за безпътната куртизанка Виолета и нейните богати обожатели.Стотици метри коприна са преминали през ателиетата на Операта за едни от най-пищните сценични костюми, виждани на Античния театър.  Мащабът на продукцията не позволява тя да бъде представяна в зала на закрито.
Хореограф на премиерното заглавие е Боряна Сечанова, която освен с балета, работи  неуморно със солистите и хора на Опера Пловдив, за да пресъздаде е блясъка и суетата на разгулния Париж.
Ролята на Виолета е поверена на Станислава Момекова, която е позната на пловдивчани като Адина от „Любовен еликсир” и куклата Олимпия от „Хофманови разкази”. Талантливото сопрано наскоро се звърна от дълго турне в САЩ, където отново изпълняваше централната роля в „Травиата”.
За ролята на влюбения Алфредое поканен тенорът Иван Момиров, който е дебютирал едва на 21 години на сцената на Дойче опер – Берлин и вече има над 20-годишна кариера в едни от водещите оперни театри в Европа. Певецът участва в може би най-амбициозния проект на Световен оперен театър – реализация на трилогията „Трубадур”, „Травиата” и „Риголето”, чиито премиери се изпълняват в рамките само на една седмица в Лисабон.
Баритонът Марчин Брониковски чества 25-годишен юбилей на сцената след като през 1992 година дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Фигаро. През 2000 г. той е първият полски баритон, дебютирал на сцената на Кралската опера Ковънт гардън, a през 2004 г. за първи път излиза на сцената на Ла Скала в Милано. В досегашната си кариера е изпълнил над 30 роли в операта.
Останалите партии се изпълняват от Евгений Арабаджиев, Валерия Мирчева, Август Методиев, Светлана Иванова, Владимир Ников и Борис Кучков.Диригент на хора е Константин Добройков, а оркестърът се предвожда от концертмайстора Мичо Димитров.
Билети за премиерата на „Травиата” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.
OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.