В. Радев: Удължава се срокът за усвояване на средствата от ЕС за сигурността по границата ни

Политика

17-06-2017, 15:56

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цвета Караянчева: Оградата по границата ни с Турция е стабилна

Целта е с евросредства да бъдат надградени интегрираните системи за наблюдение на българо-турската граница

На този етап са усвоени 35 млн. евро. Целта е с евросредства да бъдат надградени интегрираните системи за наблюдение на българо-турската граница, като по този начин ще се постигне повишаване на ефективността на възпрепятстващото инженерно съоръжение, информира пресцентърът на МВР.

В резултат на усилията на българското правителство Европейският съвет изрази готовност да удължи с 12 месеца сроковете за усвояване на европейските средства – това информира министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг след среща с министър-председателя Бойко Борисов в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и председател на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, на която са обсъдени няколко важни актуални въпроса. На този етап са усвоени 35 млн. евро, част от които вече са договорени и разплатени, за други 70 милиона текат процедури, остава да се работи по около 57 млн. евро – посочи министър Радев. Той припомни, че в разговор, проведен преди месец с европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, бе поискано удължаване на сроковете, тъй като по обективни причини страната ни има затруднения с изпълнението им. Вътрешният министър уточни, че стремежът е европейските средства да бъдат използвани за подобряване и доизграждане на интегрираните системи за наблюдение в участъците, където такива към момента няма и за осигуряване на проходима техника и облекла за нуждите на ГД „Гранична полиция“. По този начин ще се постигне повишаване на ефективността на възпрепятстващото инженерно съоръжение по българо-турската граница, което е почти напълно готово, остават за доизграждане само 5 километра.
По друга тема от особена важност – нормалното функциониране на Националната система 112, министърът на вътрешните работи заяви:  „Получихме подкрепа от премиера и финансовия министър за осигуряване на средства за удължаване на сроковете за гаранционна поддръжка, така че да няма сривове в тази важна система“.
Министър Радев коментира също въпроса за заплащането на служителите в системата на МВР. Той бе категоричен, че има разбиране по поставените искания и ще настоява за повишаване на заплатите на работещите „на терен“. Това ще бъде направено след преглед на целия сектор „Сигурност“, в диалог с другите системи – на отбрана, образование и др., и след уточняване на дали е възможно това да се случи с промяна на бюджетната рамка в средата на годината или от следващата година. „Запознат съм с аргументите, предприемаме доста стъпки в посока както за повишаване на заплатите, така и за осигуряване на облекла, за да бъдат мотивирани полицаите, на които разчита цялото общество“, подчерта вътрешният министър.
По отношение на приоритетната задача за оптимизация на процесите в Пътна полиция, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов съобщи, че сформираният екип, в който участват и външни представители, работи по изготвянето на схема на работа за столичния отдел „Пътна полиция“, която ще бъде пренесена и в отделите в страната. Целта е да отпаднат някои административни тежести, за които има възможност да бъдат извършвани служебно, без да се налага хората да обикалят по други институции, както и такива, свързани с регистрация и пререгистрация на автомобили и заплащане на глоби. „Изследването на процеса на технологичните линии е към края. До вторник групата ще излезе с конкретни предложения“, допълни главен комисар Маринов.