Проф. Соня Докова: Боли ме преди всичко, че се уронва авторитетът на УНСС

Общество

18-06-2017, 13:28

Снимка:

Канал 3, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студенти от УНСС с отворено писмо в подкрепа на проф. Соня Докова

Министър Нанков направи първа копка на нов корпус за УНСС

УНСС ще отбележи 97-годишнината от своето създаване

Министър Московски откри конференция Мобилност за един свързан свят в УНСС

Гранд Про и УНСС определят шампиона на България по футзал

МФК МАГ - УНСС в снимки

Шампионът УНСС стартира с победа в София

7 yчeници oт гимнaзиятa пo икoнoмикa cтaнaхa cтyдeнти в УНСС

ЧЕЗ търси кадри в УНСС

Ирина Бокова с почетно звание от УНСС

Започва кандидатстудентската кампания на филиала във Велико Търново на Варненския медицински университет

Тереза Маринова е лицето на кандидатстудентската кампания на НСА

Започна кандидатстудентската кампания 2017-та в ЮЗУ

От Жени ГЕРБ – Плевен подпомогнаха кандидатстудентската кампания на двама абитуриенти

Започна кандидатстудентската кампания в СУ

Стартира кандидатстудентската кампания – 2015 в БСУ

Кандидатстудентската кампания в ЮЗУ с нови сили през април

"Да не забравяме, че периодът не е случаен, защото сме в кандидат-студентската кампания", коментира тя

Професор Соня Докова говори пред Канал 3 за разразилия се скандал в УНСС. Всичко започна в началото на седмицата, когато двама студенти се оплакаха в медиите, че на изпит при нея са били принудени да предадат празните си листи, а в замяна са им написани слаби оценки.

"Всички листове бяха подписани и групите бяха разпределени, започнах да давам въпросите. Технологията обаче за достигане и провеждане на изпит и до оценяване, изключва това, за което най-много се говори, че за бели листове са поставени оценки - което не е така! Студентите имат право да бъдат освобождавани от 4 нагоре при редовно посещение, при редовен контрол, както от страна на асистента, така и от страна на преподавателя, който води дисциплината, в случая аз. Що се отнася до този колега второкурсник Кезим Медев трябва да ви кажа, че той е присъствал един-единствен път на упражнения и ако не ме лъже паметта - на 16 февруари, това е един-единствен ден, в който е бил на упражнения. От тогава това лице, което е на държавна издръжка и има някакви претенции, не е стъпвал на упражнения. На лекции е бил също само един път. Нито едно контролно не е правил, а е имал възможност да се яви на две предварително обявени контролни. Когато влезнах в изпита и зададох въпросите, мина се известно време, видях, че някои писаха, други престанаха, но ние все пак трябва да ги стимулираме от текущия контрол. Понякога студентите отсъстват от лекции, но може да са учили и трябва да им дадем шанс да покажат знанията си, а има и учебник на разположение, в библиотеката и в книжарницата на университета. Като си на държавна бройка получаваш стипендия и трябва да присъстваш на лекции и упражнения, за да имаш претенции и да съдиш за начина на оценяване. Понякога някои от колегите ходят на работа, имат лични проблеми, но в този случай подходих като човек, въпреки, че колегата не е бил на текущ контрол.” , коментира проф Соня Докова.

"Вярно, станаха масово, колегите прецениха, че това са им възможностите, никой от тях не се оплака. В практиката си имам и други случаи, например колегата на текущ контрол е писал 5, аз съм писала на изпит 4, но пак няма оплакване. След известно време работата си предаде и студент, който на база на написаното и на текущ контрол получи оценка Добър (3,5), не мога да се сетя за името на колегата. Казах си, браво двама останаха за пет и шест, усмихнах се, защото за мен беше удоволствие. Когато ми предадоха листовете, не бяха малко като обем, бях убедена, че това момче си заминава с шестица. Когато обаче започнах да проверявам работата му, трябва да ви кажа, че много се изненадах. Тя е представена на комисията, това е уникат, трябва да се прочете. Въпреки това, аз извиках студента, казвам си го честно. Все пак да му обясня, казах му: "Колега, вие, отсъствахте системно, вижте какво сте написали, как да напиша на това повече от двойка?". Студентът си взе книжката и не изрази никакво недоволство относно оценката му. После разбрах за претенциите му във Фейсбук, като подчертавам, че аз нямам личен профил в тази социална мрежа и не съм запозната с нейните функции и специфики. Цитирам Ви по памет: „за мастилото, което съм употребил“, е трябвало да му поставя по-висока оценка.  От 452-ма студента аз съм написала само две двойки, на тези двамата колеги. Какво значи „празен лист“, има си контрол, там са пет човека, не съм само аз? Разбира се, аз съм титуляр. Този студент казва, че пиша ниски оценки. Не е вярно това, само че не мога в процент да го кажа, дадох го на комисията. При мен са водещи „отличен“ и „много добър“ като оценки", посочи тя.

На въпрос на водещата "Дава ли му право да се яви на този изпит при вас?", проф. Докова беше категорчна: "Ето тук е моята основна грешка. Това, че го допуснах на изпита е нарушение на нашия вътрешен правилник. Това е грешка и аз си я признавам. Действието ми беше продиктувано само от човешка гледна точка. Трябваше да му кажа: "Колега, вие нямате право да се явите на изпит". Пак подчертавам, че от човешка гледна точка го допуснах на изпита, като се надявах, че нещо е прочел. Не очаквах да се яви на гости, поне така предполагах, защото и въпросите не бяха трудни. Първият въпрос беше много елементарен да се развие, всичко съм дала на комисията. Вторият въпрос е за ролята на трансевропейските транспортни коридори и от медиите да се чете тази толкова актуална тема, може да се развие изпитния въпрос. Много съм изненадана от поведението му. Боли ме, че преди всичко, че се уронва авторитета на УНСС. Аз имам 45 години трудов стаж като преподавател. 40 години от живота ми мина в УНСС. При мен са минали хиляди и хиляди студенти. Страшно много си обичам институцията, никаква реклама не правя. Ние се стремим УНСС да бъде номер едно. Лично аз си обичам много студентите. Колкото и това да звучи като клише, живея с техните проблеми и винаги съм подхождала с разбиране. От 22 000 хил студенти, ако всеки е недоволен за получена оценка, днес съм аз, но утре ще бъдат други преподаватели Х, У, Z....", допълни професор Докова.

След решение на Ректорски съвет тя е поканена да си подаде оставката: "Аз прецених да си подам оставката, след като съм нарушила правилото за недопускането на студента до изпит. Целта ми беше да предпазя репутацията на университета и авторитета на колегите си. Знаете ли, целият ми съзнателен живот е минал в УНСС. На една ръка могат да се преброят преподавателите, които имат стаж над 40 години в университета. Усещам, че заради ето такива като този студент се започва борба срещу по-старите преподаватели. Аз не мога да флиртувам със студентите. Старая се да ги разбирам.”, отбеляза проф. Докова.

На въпроса кой и какво се цели с тази умишлена атака, тя отговори така: "Търся по-меката дума да ви кажа, това е една сглобка, с която искат да злепоставят университета. Да не забравяме, че периодът не е случаен, защото сме в кандидат-студентската кампания. Предполагам, че има и вътрешни борби, разбирам, че има вътрешен човек, който участва. Засега нямам доказателства. Има апетити и към ръководното ми място. Ние имаме сплотен колектив, членовете на катедрата работят в екип и са отдадени на научно-преподавателската си работа. В тази тежка за мен ситуация, сили ми дава голямата подкрепата, получена от много хора – за което сърдечно им благодаря.", каза още проф. Докова.