Петима върховни съдии и един председател на окръжен съд стават членове на ВСС

Общество

19-06-2017, 09:24

Снимка:

bulgariautre/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдиите ще гласуват на втори тур за членове на ВСС

Съдиите избират членове на ВСС

Бившият шеф на СРС Методи Лалов може и да обжалва

Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров са избраниците на съдиите в новия Висш съдебен съвет. Разбира се, заедно с Цветинка Пашкунова, която вече бе избрана вчера, пише правният сайт „Дефакто“.

Така съдиите изпращат във ВСС петима „върховни“ – Пашкунова, Шекерджиев, Мавров и Керелска от ВКС и Атанаска Дишева от ВАС. Изключение е само Боряна Димитрова – председател на окръжния съд в Бургас.

С това изборът за новия съвет от професионалната квота за ВСС приключи.

От 2238 съдии гласуваха 1922, отчетени бяха 10 недействителни гласове. Броят на действителните е 1912, обяви председателят на Избирателната комисия Светла Димитрова. Никой от петимата избрани не е постигнал повече от половината от действителните гласове, но във втория ден победители са онези, които са събрали най-многоброен вот.

Вероятно ще има обжалване– това вече подсказа в профила си във фейсбук Методи Лалов. Въпросът е принципен -за сигурността на електронния вот, категоричен е бившият председател на Софийския районен съд.

След последните промени в Закона за съдебната власт изборните резултати могат да се оспорят пред смесен състав от съдии от ВКС и ВАС, тяхното решение е окончателно.