Община Балчик ще насърчи инвеститори в производството на енергия от биомаса

Дъщерна фирма на "Албена" АД вече е депозирала инвестиционно намерение

Община Балчик ще поощри в следващите години частни инвеститори да произвеждат електрическа и топлинна енергия чрез използване на биомаса от растениевъдството и животновъдството. Селскостопанските растителни отпадъци имат голям, все още нереализиран потенциал, а земеделските територии в региона надхвърлят 419 000 декара, се посочва в подготвената дългосрочна програма на общината за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива в периода до 2027 година. Предстои проектът за стратегическия документ да бъде обсъден от общинския съвет, съобщава БТА.
В близо 74 на сто от обработваемите земи се отглеждат пшеница, слънчоглед и царевица, като земеделските производители постигат високи добиви и качество. В общината все още няма опит и специализирано оборудване за събиране, уплътняване и транспортиране на стъблата от основните полски култури, но технологията може да бъде въведена в кратки срокове и без големи разходи, се коментира в стратегията.
Дъщерна фирма на "Албена" АД вече е депозирала инвестиционно намерение за монтиране на инсталация за биогаз в село Оброчище, в която като суровина ще се използват растителни отпадъци. Друг инвеститор ще изгражда оранжериен комплекс в село Църква, като за отоплението ще се използват слънчогледови люспи, слама, дървени стърготини. Агродружество възнамерява да построи модулен комплекс за термична газификация в село Сенокос с използване на биомаса, се посочва в програмата. 
В обществените сгради може да се въведе система за отопление с дървени пелети и други отпадъци от дърводобива в близо 64 000 декара горски територии. Така би спаднало потреблението на електрическа енергия в общинските сгради, в които консумацията на ток нараства от 1497 мегаватчаса през 2013-а до 1794 мегаватчаса - през 2016 г., обобщава дългосрочната програма.