Съдът призна финансова санкция, наложена от румънски съд на мъж от Ловчанци

Разпоредено беше мъжът да плати глобата от 1000 леи

36-годишният Красимир В. от село Ловчанци, който е осъден от румънски съд за шофиране с фалшива книжка, ще трябва да плати и 1000 леи за сторените по делото съдебни разноски. Наложената му в Румъния финансова санкция беше призната от състав на Окръжен съд - Добрич. Производството беше образувано след получено удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз, съобщават от ДОС.

Окръжните магистрати прецениха, че не е налице нито едно от основанията, при които може да се откаже признаването и изпълнението на наложената санкция. Разпоредено беше мъжът да плати 429.58 лева, колкото е равностойността на 1000 леи по курса на БНБ към датата, на която Районният съд в град Арад е постановил наказателната присъда срещу българския гражданин - 28 март 2017 година.

Той е бил осъден за престъпление, извършено на 14 май миналата година на ГКПП Надлак. Мъжът, който шофирал микробус, представил пред контролните органи на граничния пункт полско свидетелство за управление на МПС, валидно за категории А1, В1 и В. Извършена била обаче проверка, при която се установило, че нито в България, нито в Полша на името на мъжа са издавани шофьорски книжки. Изготвената впоследствие експертиза показала, че представеното от мъжа Свидетелството за управление на МПС е фалшифицирано. При изслушването му по време на наказателното преследване в Румъния, българският гражданин е признал вината си. Той разказал, че е придобил фалшифицираната книжка в България срещу сумата от 300 евро от непознато лице. За деянието си мъжът бил осъден условно на 1 година и 1 месец „лишаване от свобода“ с 2-годишен изпитателен срок, както и да плати сторените по делото разноски в размер на 1000 леи. Наказателната присъда срещу него е влязла в законна сила на 30 май тази година.

Решението на Окръжен съд - Добрич за признаване на финансовата санкция подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.