57 740 лв. за разкопки през археологическо лято 2017 има РИМ – Велико Търново

Мисия

24-06-2017, 11:00

Снимка:

velikotarnovo.utre архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Четири са проектите, които получават одобрение и държавно финансиране

Общо 57 740 лв. ще получи тази година за провеждането на археологически разкопки Регионалният исторически музей във Велико Търново. Това съобщи за Общинското радио директорът на културната институция д-р Иван Църов. Общо четири са проектите, които получават одобрение и държавно финансиране през лято 2017-а.

С 11 хиляди лева ще разполага Недко Еленски за разкопките в местността Смърдеш в района на с. Джулюница. За изследването на селищната могила край с. Петко Каравелово Александър Чохаджиев ще получи също 11 хиляди лева от културното министерство тази година, информира самият той. Със  17 870 лв. ще работят д-р Иван Църов и доц. Павлина Владкова в Никополис ад Иструм, същата сума от държавата получава проф. Хитко Вачев за манастирския комплекс в местността Френкхисар.

Археологически разкопки това лято ще провеждат също специалистите от Националния исторически институт с музей при Българската академия на науките и колегите им от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

За селищната могила край с. Хотница, където от години се провеждат летните практики на студентите археолози в търновската алма матер, са заделени едва 3 600 лв. „Това е проект, който не се финансира от държавата. Имаме споразумение с Великотърновския университет колкото пари отпуснат те, толкова да даде и музеят. Сумата е абсолютно нищожна, но колегата Чохаджиев се надява с нея да успее да свърши някаква работа”, коментира д-р Иван Църов.

Първите разкопки започва именно Александър Чохаджиев край Хотница. След това екипът му ще копае край с. Петко Каравелово. През август своите обекти ще обследват проф. Хитко Вачев, както и колегите му д-р Иван Църов и доц. д-р Павлина Владкова. Недко Еленски обикновено работи през септември или октомври. „Надявам се през есента да споделя с вас добри резултати”, допълни директорът на РИМ-Велико Търново. През този сезон Църов и Владкова ще проведат геофизично изследване на Никополис в северната страна на комплекса-форум, за да преценят къде да продължат разкопките през следващите години. „Доц. Владкова попадна може би на резиденцията на агоранома – това е длъжностно лице, което е организирало търговците, наблюдавало е реда и състоянието на сградите в града. Всеки град е имал агораном, а всеки агораном резидира около градския площад”, поясни д-р Църов.