Бесарабски българи огласиха с народни ритми сцената на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа"

Съборът събра 2300 самодейци от цялата страна

Бесарабски българи от село Бановка, Украйна, огласиха с народни ритми сцената на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа". Празникът в местността "Славната канара" край добричкото село Дебрене събра 2300 самодейци от цялата страна, съобщава БТА. В поздравителен адрес за събитието президентът Румен Радев пожелава съборът, който се организира от Добричката община, да възражда интереса към фолклорните традиции. Съборът, който има 49-годишна история и е записан в националния културен календар, е досег с вечно живите народни песни и танци, заяви в словото си при откриване на проявата кметът на общината Тошко Петков.
Народният хор "Българска роза" от Бановка - родното село на героя от Добричката епопея през 1916 година генерал-лейтенант Иван Колев, запя "Овчар през гора вървеше, "Сине Стояне","Мома Яница". Всички песни ги учим от нашите баби в селото, каза ръководителката на състава Жана Пундева, а певиците добавиха, че в "Славната канара" ги води българската кръв и на събора се чувстват сред братя и сестри.
От магията на българския фолклор признава, че е увлечена и англичанката Джой Деншъм, която пее в читалищния състав в село Стефаново. "Много обичам българските мелодии, уча ги полека-полека, ходя на репетиции, а от жените в селото зная как се прави баница и лютеница", казва бившата секретарка в градската управа в Девън. 
На празника тропа добруджанска ръченица най-малката участничка - тригодишната Дея Иванова от село Бранище. Доайен на събора е 84-годишната изпълнителка Йорданка Петкова от село Царевец. На петте открити сцени за отличията на "Песни и танци от слънчева Добруджа" се надпреварват 84 певчески групи,14 танцови състава, три групи за народни обичаи и повече от 100 индивидуални изпълнители.