Президентът: Трябва да има разкрити нови работни места в областта на високите технологии

Модернизацията на Въоръжените сили да бъде съпътствана от индустриално сътрудничество

Проектите за модернизация на Въоръжените сили и особено на този за придобиването на нов тип боен самолет за Българските ВВС, трябва да бъдат съпътствани от програми за индустриално сътрудничество и офсет. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти.

Президентът посочи, че това не са просто проекти на Министерството на отбраната, а проекти на България и трябва да бъде постигнат максимален ефект. „Трябва да има разкрити нови работни места и то в областта на високите технологии. Силно се надявам, че правителството ще направи всичко възможно това задължително условие да бъде спазено“, коментира държавният глава.

Президентът оцени високо усилията на Министерството на отбраната и на правителството за спазване на поетите ангажименти на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май 2017 г. „Има разбиране, конкретна дейност, за да бъдат готови плановете за проектите за модернизация в зададените срокове. Поет е ангажимент да се разгледат основно всички препоръки на военната експертиза и на тяхна база да се вземе в най-скоро време политическото решение. Мисля, че то вече се разглежда, надявам се скоро да бъде обявено“, каза държавният глава. Румен Радев уточни, че това е свързано с разсроченото заплащане на двата проекта, които вече имат гарантирано финансиране – придобиването на изтребители и кораби, за да може да се пристъпи и към проекта за бронираните бойни машини. „Той също е изключително важен и тези три проекта трябва да вървят заедно“, заяви държавният глава.

Помолен да коментира думите на министър-председателя, че се очакват трудни преговори по проектите за модернизация на Въоръжените сили и че дори може да бъде свален от власт, президентът Радев подчерта, че „преговорите винаги са трудни и за придобиването на нов изтребител се водят в рамките на поне пет-шест месеца. Ние трябва да защитим нашия интерес.“ Държавният глава беше категоричен, че ако българското правителство изиграе добре своите карти, то не само, че няма да бъде свалено от власт, а ще се стабилизира. „Става дума за високи технологии и поемане на ангажимент от държавата, с която ще сключим споразумение, да инвестира именно в такива технологии“, призова отново Румен Радев.

В отговор на въпрос за публикувания в медиите запис с думи на Бетина Жотева, която от 2015 г. е член на Съвета за електронни медии от президентската квота, Румен Радев подчерта, че „има наистина логичен ход, който да защити авторитета на институцията и личното достойнство на госпожа Жотева. Оттук нататък е въпрос на неин личен морален избор“, заяви държавният глава.