Каракачанов: До края на седмицата ще има доклад по процедурата за нов изтребител

Средствата за модернизация на армията са 3,5 млрд. лева

До края на юли месец проектите за модернизация на Българската армия, включително и за закупуване на нова бойна машина за Сухопътни войски, може да бъдат гласувани от Народното събрание. Това заяви в ефира на БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му, средствата за модернизация на армията по проектите за нов самолет, кораб и машина, са общо 3,5 млрд. лв. До края на тази седмица инспекторатът на МО ще представи доклад за това, как е проведена процедурата и класирането на офертите за нов изтребител.

"Аз съм разпоредил проверка на инспектората, който до края на тази седмица трябва да направи преглед на това как се е движел целия процес. Парламента също ще трябва да провери тези неща. От тук нататък каквото реши парламента трябва да започнат разговорите след решението на парламента. Когато новата схема на плащане бъде гласувана. Това може да се случи до края на сесията на този парламент, до края на юли. Тогава започват разговорите по трите проекта", обясни военният министър.

По отношение на самолетите, по думите на Каракачанов, няма как да произвеждаме самолети, но по отношение на ремонта ще се търсят условия в преговорите да може да се извършва в нашите военноремонтни заводи. "Също и за бронираната машина компоненти от нея или цялата да бъдат изработвани в България. Така и с корабите. Тези 3 млн. да създават работни места в България", каза още Каракачанов.

"Към момента решението на служебното правителство е две от тези три компании "Грипен" и ЮРОФАЙТЪР, ако НС реши друго. Процесът не може да бъде отлаган. Това не означава, че ще се откажем от МИГ-26", посочи той.

"Моята идея е да се включи и проекта на сухопътни войски и трите проекта за трите вида въоръжени сили да се движат едновременно, защото една от грешките, която се прави е това да се дава приоритет на един или друг от видовете въоръжени сили. Аз мисля, че ние не можем да разделяме българските военнослужещи на такъв принцип", обясни Каракачанов.

Красимир Каракачанов заяви, че не знае защо се създава впечатлението, че проектът за изтребителите е предрешен. "Напротив - работата на експертната група във военновъздушните сили си е свършила работата, но от тук нататък започват конкретните разговори за цени, за условия. Започва по-тежкия процес и трябва да договорим най-изгодните условия за нас", допълни още вицепремиерът.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"