16 храни са със значително по-висока цена у нас в сравнение с Австрия и Германия

Проверката на 30 храни, купени от вериги в Австрия, Германия и България, е показала, че 16 от тях са значително по-скъпи от тези у нас

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов съобщи пред журналисти в МС, че според ценовия анализ в рамките на проверката на над 30 храни, купени от вериги в Австрия, Германия и България, е показал че 16 от тях са със значително по-високи цени от тези у нас. Най-фрапантни са цените на два вида детски пюрета, при които за едното цената е била с 90 на сто по-висока, а при другото - 107 на сто. При пюретата проверката е констатирала и различно съдържание.
По-високи цени - между 20 и 70 на сто, са наблюдавани и при млечните продукти - определени сирена, и при шоколадови изделия.
Порожанов посочи, че е информирал по темата днес министрите.
Министърът коментира, че разликите в цените не са незначителни, за да могат да бъдат обяснени с разходи по логистика, транспорт. Той посочи, че утре ще покани  на среща Комисията за защита на потребителите и трите ресорни федерации за обсъждане на темата с по-високите цени. Темата за двойния стандарт при храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите на 17 - 18 юли, като информацията ще бъде внесена от словашкия министър на земеделието и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка и другите четири държави, които участват в изследването. Министърът уточни, че в информацията е отразено безпокойството, констатирано и в другите държави-членки, за различното съдържание на съставки в едни и същи храни. Ще бъде поискано от комисаря за защита на потребителите създаване на режим за еднакво предлагане на качеството и съставките на храните на единния европейски пазар.
Основният извод от другите три вида анализи по думите на министъра е, че около 20 процента от храните имат различни или определени различни съставки в някои от тях.
Порожанов съобщи, че при сравнителния анализ на съдържанието върху опаковката на храните в рамките на проверката е констатирано, че  има седем продукта, в които има различно съдържание на съставките в тях. Органолептичният анализ е показал, че при три от продуктите е имало определена разлика. Физикохимичният анализ, чиято цел е било да се установи дали изписаното като съдържание в съответните пропорции на опаковката, отговаря на анализите, е показал, че има отклонения,  които обаче са в рамките на допустимите, съгласно Регламент за качеството на храните от 2011 г.