Тома Биков: Не е работа на президента да гледа кой е бил на зарята

Служебното правителство взе решение за сделка, която струва 1,5 млрд лв. на българските граждани

Със сигурност има напрежение и около председателството на България в Съвета на ЕС. Политическото ни решение е да подкрепим предложената от БСП анкетна комисия. Това коментира в ефира на Нова Телевизия депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Изказването му идва дни, след като се разрази скандалът с Националния дворец на културата, в който премиерът Бойко Борисов внесе решение НДК да премине под управлението на Министерството на културата.

От прокуратурата съобщиха, че на 21.02 тази година Държавната агенция “Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор справка за извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати на НДК с решение на Министерския съвет. Средствата са 17 милиона лева и са предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството заради разходите по бъдещото европейско председателство.

В данните се твърди, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Биков коментира и темата за новите изтребители "Грипен". „Проблемът е, че три дни след изборите, служебното правителство взе решение за един конкурс, за една сделка, която струва 1,5 млрд лв. на българските граждани”, заяви той.

По темата с отказа на Румен Радев да допусне Цветан Цветанов на срещата в Свищов, Биков каза, че президентът няма правомощия да отказва достъп до срещи на парламентарни лица. "Тази тема е прекалено дребна за президентската институция, изненадан съм, че президентът брои дали Цветанов е бил на зарята. Това не е работа на един президент, един президент трябва да обединява нацията и да говори политически", категоричен е Биков.