Порожанов: Ще търсим единен подход в ЕС за разликите в цените

16 от 30-те тествани продукта се продават у нас на доста по-високи цени

Предвижда се постоянен мониторинг върху цените на различни продукти спрямо цените им в Западна Европа. Това каза в ефира на БНТ министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той коментира излезлите вчера резултати, според които еднакви продукти в България и Западна Европа се различават по цена и състав, и заяви, че разликата в качеството е била очаквана, заради вече проведените изледвания от други източноевропейски страни.

Министър Порожанов заяви, че драстичната разлика в цените на едни и същи продукти в Западна Европа и България го е изненадала, като добави, че драстични разлики от порядъка на 109% са недопустими, най-малко защото българският потребител е по-малко платежоспособен.

"Всичко над 20 процента разлика е притеснително, да не говорим да разлика от 109. Все пак, не можем да очакваме търговците да продават на загуба. Ще търсим единен подход в рамките на ЕС", коментира той.

Сравнителен анализ, проведен от земеделското министерство, показа разлики в състава на 7 от 30 изследвани продукта, които се продават на българския и западноевропейския пазар. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни. Разлики има и в състава на шоколадите, а най-незначителни са разминаванията при месните изделия.

"Нашият потребител не се различава по манталитет и вкус от средния западноевропейски потребител", на мнение е министърът.

16 от 30-те тествани продукта се продават у нас на доста по-високи цени. Най-фрапантен е случаят с два вида детски пюрета, които у нас се продават приблизително двойно по-скъпо отколкото на запад. Българското проучване за двойния стандарт при храните ще бъде представено на следващото заседание на съвета на европейските министри на земеделието.

Утре Румен Порожанов ще се срещне с представители на Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации.