На бизнес форум в Букурещ Румен Радев представи предимствата за инвестиции в България

Радев: В България има макроикономическа финансова стабилност, която е предпоставка за постигането на още по-висок ръст на БВП

Президентът Румен Радев представи днес в Букурещ предимствата за инвестиции в страната ни на Румънско-български бизнес форум, в който участваха представители на над 100 компании от двете страни. Заедно със своя румънски колега президента Клаус Йоханис, българският държавен глава потвърди готовността на институциите в двете държави да работят за по-добра свързаност между България и Румъния в интерес на гражданите и бизнеса. Квалифицираната работна ръка, благоприятното данъчно облагане, позитивното развитие в сферата на информационните технологии, бяха откроени като конкурентни предимства на страната ни в Югоизточна Европа.

В изказването си на форума Румен Радев акцентира и върху политиките, които се провеждат за създаване на още по-добър инвестиционен климат у нас. „В България има макроикономическа финансова стабилност, която е предпоставка за постигането на още по-висок ръст на БВП и работим за намаляване на административната тежест и стимулирането на малките и средни предприятия”, заяви президентът.

Пред участниците във форума държавният глава подчерта, че през последната година България бележи чувствителен ръст на БВП, който е 3,4 % и е над средното ниво за ЕС, ниска инфлация и сравнително ниско ниво на безработица около 7 %. Президентът посочи също така, че  предприетите реформи в професионалното образование и обучение и стимулирането на връзките между образователните институции и бизнеса, са допълнителен фактор за привличането на инвестиции.

Тази позитивна тенденция на икономически ръст в България е гаранция, че вашият бизнес ще намери добро място за реализация на нови проекти“, обърна се Румен Радев към представителите на румънските компании. Президентът припомни, че в края на миналата година световните рейтингови агенции потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг и добрите икономически перспективи пред България.

„България има чувствително икономическо присъствие в Румъния и доказателство за това са стотиците български фирми, които инвестират и правят добър бизнес”, заяви още държавният глава. Президентът Радев отбеляза и тенденцията на нарастване на броя на румънските граждани, които посещават България – 1.1 млн. за 2016 г., както и на българите в Румъния – над 400 хил. за същия период. „Това е много важен индекс, който показва, че нашите граждани използват добрите отношения във всяка област. Ние трябва да следваме примера, който те ни показват”, каза още на Румънско-българския бизнес форум президентът Румен Радев.

Президентът Клаус Йоханис отбеляза, че само през последните три години двустранният стокообмен е нараснал със 7% и това е доказателство за големия потенциал на двете държави. Клаус Йоханис припомни също така, че 29 юни е Международен ден на река Дунав и призова за по-скорошната реализация на общите проекти за изграждането на нови мостове и развитие на транспортна инфраструктура, която свързва България и Румъния.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"