Спешни мерки за овладяване на напрежението между българи и роми в Асеновград

Снощи на протестно шествие в града над 2000 души поискаха защита и гарантиране на сигурността им

Полицията и община Асеновград със спешни мерки за овладяване на напрежението в града след сблъсъците между българи и роми в понеделник, когато гребци от местния клуб бяха нападнати на язовир „40-те извора". В последствие конфликтът прерасна в масов бой пред болницата, при който две деца пострадаха. Снощи на протестно шествие в града над 2000 души поискаха защита и гарантиране на сигурността им.
На срещата в община Асеновград днес присъстваха всички засегнати страни - родители на пострадалите състезатели, граждани, които снощи се включиха в протеста, както и експерти от администрацията, предаде БНТ.
Йордан Тодоров - баща на едно от пострадалите деца: "Детето ми е със счупената ръка, дъщеря ми е със страхова невроза. Искам само да призова, да се преразгледа решението за общинска полиция в града, което беше отхвърлено от Общинския съвет".
В отговор на исканията на гражданите МВР и жандармерията започват масирани проверки в ромската махала в Асеновград. По официални данни в квартала живеят над 10 000 души. Според жителите на града обаче през последните години броят им се е увеличил многократно.
Комисар Младен Маринов - главен секретар на МВР: "Това, което ще предприемем по отношение на незаконно пребиваващите - разпоредил съм проверка на всички лица, които нямат постоянен адрес, които ще бъдат преместени там където са адресно регистрирани. Притеснен съм от това, че в такива случаи има силен емоционален заряд, който не винаги е рационален, ние затова сме тук, наказателната отговорност ще бъде приложена в пълен обем за всички".
На срещата стана ясно, че до момента по случая са задържани 9 от нападателите за 72 часа.
Валери Симеонов - вицепремиер: "Както ви съобщи главният секретар, ако бъдат установени други хора, ще бъдат арестувани, никой няма да ги прескочи, никой не им слага чадър, може да сте сигурни в това".
Елена Кръстева - леля на пострадало момче: "Мерките, които ги споменаха звучат добре, обаче хората нямат вяра, че това, което се говори, се прави наистина".
В квартал „Лозница" ще започне опис на всички сгради, а по отношение на незаконните ще стартира процедура за тяхното премахване. Кметът Емил Караиванов обеща на хората, че ще предложи на обсъждане в Общинския съвет да се проведе местен референдум и асеновградчани да решат дали в града да бъде създадена Общинска полиция.