А. Тодоров: Комисията за избора на „Грипен“ не е опит за натиск срещу президента

Притеснително е, че във всички държави, закупили самолети „Грипен“, е имало скандали за корупция заради това решение

Временната парламентарна комисия, която трябва да провери как е напрвен избора на „Грипен“ за нов боен самолет, не е бухалка или опит за натиск върху президента Румен Радев, или други хора. Това обяви депутатът от ГЕРБ и член на комисията Антон Тодоров в сутрешния блок на телевизия „Европа“. Според него в края на септември може да се очаква заключение по случая и решение дали има корупционен натиск в полза на шведския Грипен за сметка на Юрофайтър и Еф – 16.

По едно заседание всяка седмица ще има временната комисия, която се занимава с избора на нов боен самолет за родната авиация, за да може в края на септември да има яснота как е избран шведския „Грипен“, обясни депутатът Антон Тодоров, който е член на комисията. Той отрече така да се оказва натиск върху президента Радев. „Всеки, който каже, че тази комисия се ползва като бухалка, като тояга или каквито и да е други понятия използват, срещу президента Румен Радев, срещу някои хора, които са взимали решения, трябва веднага тези опити да бъдат парирани, те нямат нищо общо с истината“, каза Тодоров.

Според него е притеснително, че във всички държави, закупили самолети „Грипен“, е имало скандали за корупция по високите етажи във връзка с това решение. Той даде за пример Чехия, Унгария и Южноафриканската република. В Чехия и Унгария ставаше въпрос за подкупи в размер на 12,6 милиона евро. Именно при посещение в Унгария през 2014 година Румен Радев е променил отношението си и от привърженик на американските F 16 е станал привърженик на „Грипен“: „През 2012 година Румен Радев, тогава във Военновъздушните сили, е голям фен на F 16, преди това е бил голям фен на МИГ 29. Тоест има една много сериозна серия лупинги на 90 градуса и завъртания на 180 градуса, които вероятно в авиационната практика са нещо много ценно, но в политиката не са добри, защото човек губи представа за посоката и или катапултира, или се съкрушава на земята. И двата края не са хубави.“

Антон Тодоров припомни, че проблемите около новите самолети не са първите, свързани с купуването на въоръжение за армията ни. По време на правителство на Тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС с премиер Сергей Станишев военноморските сили са се сдобили с фрегати, на които не са били доставени допълнителни агрегати за елекрическо захранване и се е наложило техните дизелови двигатели да работят без прекъсване.

Другото скандално в случая е, че кабинетът „Станишев“ не е платил фрегатите на доставчика – това направи след 2009 – а година първото правителство с премиер Бойко Борисов.