Карадайъ: ДПС осъжда остро и категорично агресията в Асеновград

За да се преборим с агресията, трябва да се преборим с предпоставките, които създават такъв модел на поведение

“Станахме свидетели на брутална агресия в Асеновград, която ДПС остро и категорично осъжда.“ Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група. Той посочи, че движението осъжда всякаква форма на агресия и апелиа за спешни действия от компетентните органи.

Според ДПС последвалото напрежение в Асеновград дава тревожен знак за състоянието на обществото. Те настояват да се анализират предпоставките, които създават такъв тип агресия. “За да се преборим с агресията, трябва да се преборим с предпоставките, които създават такъв модел на поведение. Налагането на езика на омразата, насаждането на омраза, официализирането на омразата е на път да създаде проблем на демокрацията в страната ни“, подчерта Карадайъ.

“Пожар не се гаси с бензин“, предупреди лидерът на ДПС и посочи като пример няколко изказвания на вицепремиера Валери Симеонов. “Когато в държавата се толерират хора, които публично демонстрират своята омраза и имат агресивно поведение, това е сигнал към обществото“, обясни Карадайъ. Той припомни на управляващите, че основната мисия на политиците трябва да бъде успокояване на обществото, за да не се нагнетява допълнително напрежение. “И още нещо – да отчитаме, че наказателната отговорност е лична и заради етническата принадлежност на провинили се лица или на престъпници, да внушаваме колективна отговорност на цели етнически групи е крайно опасно и противоречи на закона. И не само не следва да толерираме, а трябва да пресичаме всяка възможност за подобни внушения“, каза председателят на ДПС.