Младежи и преподаватели от Литва, Латвия, Испания и Италия ще се запознаят с органичното земеделие и кулинарията

От 3-ти до 5-ти юли

В рамките пет дни под ръководството на инструкторите от Института за кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна и гост-преподаватели от Гастроалианс (Испания), Колеж Мариямполе (Литва), Професионалната гимназия по туризъм в Рига  (Латвия) и младежката мрежа You.NET (Италия), участниците ще развиват не само практически умения за работа в професионална кухня, но и умения за работа в екип и адаптация в реална работна среда. За повечето от младежите кулинарията е нова област и възможност за бъдеща  професионална реализация. Затова програмата на обучението включва и запознаване с професионалната среда и техники в ресторантьорството, с организацията на работата, йерархията и хигиенните изисквания в кухнята.

Организатори и домакини на международното обучение по кулинарни изкуства за 25 младежи от Литва, Латвия, Испания, Италия, Словения и България са  „Международен колеж“ ООД и Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство“ (АКИГ).

Основна тема ще бъде устойчивото готвене и здравословното приготвяне на храни по традиционни рецепти, както възраждането на  кулинарните традиции като възможност за бизнес и устойчив начин на живот. Практическите занятия ще се провеждат под формата на съвместни кулинарни работилници за приготвяне на разнообразни традиционни ястия от страните, които са представени в обучението  -  спагети по рецепта от регион Емилия-Романя в Италия, тортиля по рецепта от провинция Арагон в Испания, традиционен латвийски сладък хляб, бонбони с бисквити, пилешка кавърма и други. Участниците ще имат възможност и сами да демонстрират техники за приготвяне на храна и да представят бита и обичаите, свързани с храната, на местата, от където идват. Не на последно място, ще бъдат демонстрирани рецепти с местни и сезонни продукти, подбрани от органични градини около Добрич. Част от обученията ще бъдат проведени във ВУМ, Варна, а демонстрациите на органични продукти във ВУМ, гр. Добрич.

Обучението следва програмата на курса „Кулинарни изкуства и устойчиво управление на кулинарния бизнес“, разработен в рамките на проект „Обучението по кулинарни изкуства в подкрепа на младежката заетост и социалното включване“ с подкрепата на Програма Еразъм + на Европейската Комисия.