Андрей Георгиев Украйна обвини Руските служби за сигурност за скорошната кибератака

Според Украинската държавна служба за сигурност скорошната кибератака е била извършена от същите хакери, които атакуваха украинската електропреносна мрежа през декември 2016 г

Руските служби за сигурност са отговорни за скорошната кибератака според Украинската държавна служба за сигурност, като според нея целта е била да се унищожат важни данни и да се всее паника, предава Ройтерс. Руското външно министерство и Федералната служба за сигурност все още не са отговорили официално.

Според Украинската държавна служба за сигурност скорошната кибератака е била извършена от същите хакери, които атакуваха украинската електропреносна мрежа през декември 2016 г. Украински политици веднага обвиниха Русия за кибератаката от вторник, но говорител на Кремъл определи това като „необосновани обвинения“.

Според украинската страна събраната информация от нейните служби и от чужди компании за киберсигурност сочат към намесата на специалните служби на Русия в кибератаката. В петък Украинската служба за сигурност обяви, че през май и юни т.г. е иззела техника на руски агенти, които са планирали кибератаки срещу Украйна и други страни.