Катар връчи на кувейтски посредник отговор на исканията на Саудитска Арабия и съюзниците й

Досега Доха индиректно отхвърляше списъка с искания на противниците си

Катар, бойкотиран за предполагаема подкрепа на ислямистките екстремисти и заради сближаването си с Иран, предаде на кувейтския посредник официалния си отговор на исканията на Саудитска Арабия и съюзниците й, които се споразумяха за удължаване на ултиматума с 48 часа, предаде Франс прес.
Послание с отговора от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани беше предадено на емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, но съдържанието му не се разкрива.
Писмото беше връчено лично от катарския външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, посочи висш представител от Персийския залив.
При изтичането в полунощ в неделя на 10-дневния ултиматум, Катар обеща да даде отговор днес. След това Кувейт поиска допълнително отлагане от два дни, с което Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет се съгласиха. В общо изявление те посочиха, че ще проучат и преценят дали Доха е отговорила на исканията им, след което ще предадат своя отговор на Кувейт.
На 5 юли външните министри от четирите страни ще се съберат в Кайро, за да направят равносметка и да решат какви да са по-нататъшните им действия по отношение на Катар, казаха египетските власти.
Досега Доха индиректно отхвърляше списъка с искания на противниците си (да закрие телевизия "Ал Джазира" и турска военна база на своя територия и да ограничи отношенията си с Иран), като максималистично и като посегателство върху суверенитета й.
"Списъкът с исканията е направен, за да бъде отхвърлен", заяви в събота катарският външен министър. Катар принципно го отхвърля", добави той в Рим.