ООН: Излизането на САЩ от Парижкото споразумение тласна останалите да го подкрепят

Излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата даде тласък на всички останали страни да заявят отново подкрепата си за него, каза Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че излизането на САЩ от Парижкото споразумение по климата е подтикнало другите страни по него да препотвърдят ангажимента си към борбата с климатичните промени, предаде Франс прес.
"Това е видимо при Европейския съюз, Китай и Индия", каза той на конференция в Лисабон. Гутериш припомни, че неотдавна се е срещнал с държавните лидери на Китай и Индия, които по думите му са ключов фактор за успеха на спогодбата за климата.
Той изрази удовлетворение, че макар САЩ като държава да са се оттеглили от споразумението, отделни американски градове, щати и компании са заявили силен ангажимент към зелената икономика.
Сключеното през 2015 г. в Париж споразумение цели да бъде сдържано нарастването на средната световна температура много под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"