Нанков: Ресурсът от тол системата ще бъде инвестиран за безопасност по пътищата

Тол системата ще заработи към края на следващата година

Реалистичният срок, в който предвидената тол система за тежкотоварни коли да заработи и да започне да генерира приходи, е краят на 2018 г. Това заяви в ефира на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че ако решението на Комисията за защита на конкуренцията се потвърди, до края на тази година би трябвало вече да има сключен договор с изпълнител.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка по изграждането на тол системата за тежкотоварни коли над 3,5 тона е седем месеца, заяви министър Нанков, а изпитателният срок е една година. Той предвиди, че генерираният ресурс от тол системата ще възлиза на 500 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в мерки за безопасност по пътищата.

Министър Нанков заяви, че едновременно с въвеждането на тол таксите ще има и въвеждане на електронни винетки. "Това няма да се отразява върху тяхната цена. Въпрос на моделиране е как ще бъде намерен балансът между обществения и публичния интерес. Тарифирането на тол таксите ще е не само на база на теглото на МПС, но и на времеви диапазони. Освен ограничение за движение на тежкотоварни автомобили, в пикови часове ще има по-скъпи ставки за преминаване, за да избере превозвачът по-евтин вариант", обясни той.

Нанков допълни, че протичат обсъждания с превозвачите кога и под каква форма да са ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите. Той заяви, че ограниченията ще са гъвкави.

По въпроса със строежа на автомагистралите „Струма“ и „Хемус“ министър Нанков заяви, че закъсненията се компенсират. "Към началото на май следващата година би трябвало да имаме изпълнител за Кресненското дефиле. В рамките на седем години е реалистично магистрала „Хемус“ да се завърши, но това зависи от обжалването на отделните процедури. В рамките на настоящия мандат е реалистично да завършим 75 километра", заяви той.