Ненчев: Искам да разделя времето на Румен Радев преди и след Решетников (видео)

Болката на тези, които ме обвиняват, е защо съм сключил договор с Полша, а не с Русия

Искам да разделя времето на Румен Радев преди Решетников и Румен Радев след Решетников. Така бившият министър на отбраната Николай Ненчев отговори на въпроса защо се е стигнало до конфликт между него и настоящия президент, цитиран от Би Ти Ви..

Не намирам друго основание освен дългата ръка на Русия, каза още той.

Днес е поредното заседание по делото срещу него за ремонта на самолетите МиГ-29. Според прокуратурата за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължени я и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС).

„Надявам се да възтържествува справедливостта. Днес е призован и президентът Радев, надявам се да дойде в залата, имаме много въпроси към него и бихме искали да констатираме фактите такива, каквито са“, каза Ненчев. Според мен този процес не е насочен само към мен, а към устоите на България за членството ѝ в ЕС и НАТО. Има много аргументи в този смисъл. Обвиненията са, че едва ли не съм застрашил безопасността на българските пилоти, което не отговаря на истината, добави бившият министър.

„Болката на тези, които ме обвиняват, е защо съм сключил договор с Полша, а не с Русия“, каза той.

Ненчев цитира в ефир няколко документа – анализи и докладни, подписани от Радев, докато още е ръководител на ВВС. В становище от 14 април 2015 г., се казва, че зависимостта от Русия е парадоксална – „извършват се излитания по действия на стратегическата руска авиация и същевременно ремонтираме самолетите си там“ и препоръчва „да се търсят всички възможности за диверсификация на поддръжката“ – т.е. той ни насочва към друга страна, членка на НАТО, на ЕС, каза Ненчев. В анализ от 2015 г. се казва, че „при съпоставката среден нальот към авиационни произшествия е постигнато второ място от 16 години. Извод: Запазва се високо ниво нальота, на авиационното присъствие. Това е добър атестат за нивото на безопасност на полетите“.

В анализ от юли 2016 г. пък е констатирано „по-ниско ниво на риск, намалява общият брой на произшествията. Съотношението среден нальот се е увеличило от 180 на 197 часа“. В докладна на Радев от 26 октомври 2015 г. Радев пише, че „договорът от 22 октомври 2015 г. с Полша е безспорен успех за диверсификацията и премахване на зависимостта от Русия“, цитира гостът. Много ми е интересно, ако Радев въобще дойде, каква ще бъде неговата позиция, дали ще се отрече от тези факти, каза Ненчев.

Този процес се превръща във фарс. От документите е ясно, че съм спасил авиацията във времето, в което съм бил министър, добави той.

За избора на изтребител за модернизацията на ВВС Ненчев каза, че проектът минава през Института по отбрана, където е имало съпротива срещу него. Преди да бъде одобрен проектът, шефът на института беше сменен без основание, посочи той и поиска проверка.

По думите му „Грипен“ е с малко по-ниски технически характеристики от „Ф–16“. Ние не купуваме самолети, подчертавам, че ние купуваме сигурност, каза в заключение Николай Ненчев.