Русия и Китай: Необходимо да бъдат замразени ядрената и ракетна програма на Северна Корея

Русия и Китай призоваха към сдържаност в напреженията около ракетната и ядрената програма на Северна Корея

Русия и Китай смятат за необходимо да бъдат едновременно замразени ядрената и ракетна програма на Северна Корея, и широкомащабните военни учения на САЩ и Южна Корея, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.
Путин каза това след среща в Кремъл с китайския президент Си Цзинпин.
По-рано днес КНДР съобщи, че успешно е изпробвала за пръв път междуконтинентална балистична ракета. Тя е летяла по траектория, по която според експерти може да стигне до американския щат Аляска.
Путин и Си са се договорили активно да работят по инициативата си за това едновременно замразяване. "Взаимните ни приоритети включват комплексно решение на проблема на Корейския полуостров с цел обезпечаване на траен мир и стабилност в Североизточна Азия. Договорихме се активно да придвижваме нашата обща инициатива, която е основана на руския план за поетапно уреждане на корейския проблем, и китайските идеи за паралелно замразяване на ядрената дейност на КНДР и на широкомащабните военни учения на САЩ и Република Корея", заяви Путин, цитиран от ТАСС.
Руският президент добави, че със Си Цзинпин са говорили за решаването на кризата в Сирия и за други проблеми. "Обсъдихме перспективите за изпълнение на договореностите по иранската ядрена програма", отбеляза Путин.
Руският президент заяви, че Русия и Китай са на много близки и понякога съвпадащи позиции по всички важни международни проблеми. "Възнамеряваме все повече да усилваме външнополитическата си координация", увери Путин.