Футболист, ритнал рефер по време на мач, ще плати 7000 лева обезщетение на пострадалия

Съдията претендирал за обезщетение от 35 000 лева

Окръжен съд - Добрич осъди футболист, ритнал и причинил средна телесна повреда на рефер по време на футболна среща, да плати на пострадалия 7000 лева обезщетение.

Инцидентът е станал на 15 март 2015 г. на стадиона в село Карапелит. Потърпевшият Л.Л. бил главен съдия на срещата между футболните клубове „Левски 2012“ - село Карапелит и „Добруджански спортист“ - село Стефан Караджа. За извършено нарушение в играта той показал жълт картон на футболиста. Състезателят останал недоволен от отсъждането и отправил нецензурни думи към съдията, за което получил и червен картон. Този път реакцията на футболиста била нанасяне на силен удар с ритник над глезена в левия крак на рефера. Пострадалият съдия успял да довърши мача, но веднага след това, поради продължаващата силна болка, потърсил медицинска помощ и се установило, че има счупване на крака.

За извършеното деяние футболистът А.С. вече е получил условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок.

Настоящото производството беше образувано въз основа на предявен от пострадалия граждански иск със заявени финансови претенции срещу състезателя. Реферът претендираше за обезщетение от 35 000 лева за понесените от него неимуществени вреди - болки и страдания, а за нанесените му имуществени вреди сумата от 393.88 лв., на колкото възлиза разликата между трудовото му възнаграждение и полученото от него обезщетение по времето, в което е бил в отпуск по болест.

Окръжният съд счете, че следва да уважи иска за имуществени вреди в пълен размер, а за неимуществени в размер от 7000 лв., като отхвърли претенцията за разликата до 35 000 лв.

Съдът прецени, че наложената принудително промяна в начина на живот на ищеца и търпените от него лишения безспорно са му причинили негативни изживявания, но не са били продължителни и драматични, поради което реши ищецът да бъде овъзмезден напълно със сумата от 7 000 лева. Ответникът ще трябва да заплати и възнаграждението на адвоката на ищеца, което е 880 лв., а също държавните такси и изплатените по делото възнаграждения на вещи лица в общ размер 580 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен