Спасен е млад бял щъркел в силистренското село Богорово

Добруджанци

05-07-2017, 18:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Може да се построи спасителен център за диви животни в София

Откаран е в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

От Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе са изпратили млад бял щъркел в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщиха от инспекцията.
Сигналът за бедстващата птица е подаден от кметския наместник на силистренското село Богорово Марина Тодорова вчера. Щъркеловото гнездо е паднало на земята след лятна буря. В гнездото е имало три млади птици, две от които са загинали. Оцелелият млад щъркел е бил с видими външни и вътрешни травми. Възрастните птици не са се върнали в гнездото. 
Между 5 и 10 са регистрираните случани на спасени птици през този период на годината. През следващата десетдневка младите щъркели ще започнат да правят първи опити за летене, при което е възможно да се наранят, предупреждават от РИОСВ. При подобни инциденти сигнали трябва да се подават до съответната инспекция или местните власти, които имат компетентост да се разпореждат.
Белият щъркел е защитен вид от Закона за биологичното разнообразие. Той обитава големи гнезда, построени най-често върху комини, стълбове от електропреносната мрежа и покриви в рамките на населените места. Образува постоянни двойки, които ежегодно отглеждат от 1 до 6 малки. За няколко месеца те укрепват и отлитат с родителите си при есенната миграцията на юг. Над България преминава най-големият миграционен поток на вида към Африка и обратно. Тук се събират птиците от източната популация и летят огромни ята, които почиват и набират сили на няколко места по българското Черноморие.