Лавров: Проблемът със Северна Корея не може да бъде решен със сила

Северна Корея "поздрави" САЩ за Деня на независимостта с нов ракетен опит

Русия и Китай са против каквито и да е опити за уреждане на севернокорейската криза със сила или като бъде задушавана КНДР в икономически план, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Задачата за освобождаване на целия Корейски полуостров от ядрени оръжия не може и не бива да бъде използвана като прикритие за опити за смяна на режима в Северна Корея. Това е нашата обща позиция“, каза Лавров.

По думите му Русия и Китай ще представят днес в Съвета за сигурност на ООН подписана вчера съвместна инициатива за уреждане на ситуацията на Корейския полуостров.

„Инициативата е комплексна. Преди всичко тя подчертава необходимостта от цялостно изпълнение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, но отбелязва, че в тези резолюции става дума не само за искания за прекратяване на ракетно-ядрените изпитания на КНДР. В нея се съдържа констатация, че е необходимо да се възобновят мирните преговори и да се намери единствено политическо-дипломатическо решение на сегашната ситуация на Корейския полуостров“, каза Лавров.