М. Стоянова: Правителството ще направи необходимото, за да се запази и развие ръстът в икономиката

На срещата бяха обсъдени и темите за различните такси за комунални услуги за бизнеса, както и предстоящи законодателни инициативи в посока улеснение на икономически активните хора

„България е на трето място в Европа с най-нисък държавен дълг спрямо БВП, въпреки огромните заеми, които правителството трябваше да плати заради КТБ, АЕЦ „Белене“ и други провали на предходните управления на БСП. Тук искам и категорично да заявя, че  няма да вдигаме данъците до края на мандата и ще направим необходимото да запазим положителния ръст в икономиката, подчерта Менда Стоянова по време на инициирана от Предприемачи ГЕРБ - София информационна среща с бизнеса.
„Дълго се говореше за безработица и се търсеха много варианти как да бъде решен този проблем. В момента икономиката ни расте и вече се усеща недостигът на работна сила. Все по-често говорим за физически недостиг на работна ръка, особено в големите градове. Тази тенденция би могла да се промени с преструктуриране на икономиката от нискоефективни производства в такива с висока добавена стойност, чрез естествен пазарен принцип“, заяви още Стоянова.
Председателят на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова приветства усилията на правителството за продължаване на административната реформа в посока облекчаване на микро, малките и средните предприятия, като заяви, че това е процес, изискващ време. „Ще бъде голямо облекчение за бизнеса, ако администрацията работи в посока служебно събиране на данни, както в рамките на една институция, така и за обмен на данни между различните административни структури и ние подкрепяме правителството в усилията му за това“, коментира още Чилова.
Заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Диана Йорданова запозна предприемачите с прогнозите за движението на работната заплата в страната, като заяви, че за четиригодишен прогнозен период средната работна заплата ще достигне до 1500 лв. „Ние не предлагаме увеличение на заплатите, а гарантираме, че можем да постигнем този ръст в следващите четири години и третото правителство на Бойко Борисов работи усилено за това“, коментира Йорданова. Тя подчерта също и че темата за неизплатените възнаграждения, социални и здравни осигуровки от недобросъвестни работодатели, се използва от БСП от чисто популистки подбуди и общите проценти на неизплатени възнаграждения са значително по-ниски от цитираните от тях.
По време на срещата административният секретар на партията и областен координатор на ПП ГЕРБ – София-град Цветомир Паунов поздрави организацията на ПГЕРБ за активната работа и експертността им, като заяви също, че облекченията за бизнеса, които се прилагат са реален показател за волята на кабинета за реформи.
На срещата бяха обсъдени и темите за различните такси за комунални услуги за бизнеса, както и предстоящи законодателни инициативи в посока улеснение на икономически активните хора. Събитието дава начало на поредица от информационни срещи, които структурата на ПГЕРБ-София ще реализира в рамките на оставащите месеци до края на годината.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"