Очакваме над 5 млн. тона зърно с най-добрите хлебопекарни качества от десетилетия

Падналите дъждове и градушки няма да окажат влияние върху хлебния и зърнения баланс на страната

В началото на жътвената кампания прогнозата е за много добра реколта от пшеница - около 5, 2 млн.тона. Ако няма нови природни катаклизми, жътвата ще приключи в срок - до 14 - 20 дни. Това обяви пред журналисти след заседание на Консултативния съвет по зърното Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.
Прибирането на ечемика почти приключва. Очаква се реколта над 700 000 тона, с което нуждите на страна ще бъдат задоволени. Ще има и за износ, информира той.  Към момента засетите площи с пшеница са малко над 11 млн. декара, а с ечемик - 1,301 млн. декара.
Прогнозираният среден добив за пшеница е 476 кг/дка, при ечемика е 446 кг/дка, като тези стойности са по-високи с 6 на сто при пшеницата и 7 на сто при ечемика, в сравнение с миналата година. Площите с маслодайна рапица възлизат на над 1,8 млн. дка, с царевица - 4,1 млн. дка, а със слънчоглед - 8, 13 млн. дка. Преминалите технически преглед зърнокомбайни, които участват в жътвата до момента са 6830. Техниката е в добро състояние.
Пшеницата тази година ще се отличава с най-добрите хлебопекарни качества от десетилетия, заради подобрените, добре подбрани национални сортове пшеница, посочи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. "Белият бизнес на хлебопроизводството, който представлява около 50 процента, се оформя като основен износен бизнес в сферата на храните, на европейския и световен пазар с около 1 млрд. 200 млн. лева годишен оборот", каза Кукушева. По думите й обаче проблемът е съществуващата сива икономика в хлебопроизводството, което трябва да се разреши по законодателен път.
Падналите дъждове и градушки няма да окажат влияние върху хлебния и зърнения баланс на страната, смята министърът на земеделието Румен Порожанов. Той каза, че комисиите на Областните земеделски служби са разгледали всички молби и са изготвили протоколи за компенсиране на засегнатите площи. До момента са постъпили 251 заявления за 158 000 декара, а компенсирането е при 100 процента пропаднали площи, уточни министърът.
МЗХГ работи за промяна на политиката в борбата с градушките. На среща утре по проблема ще се съберат представители на общините и водещите асоциации в земеделието, за да се определи начинът на финансиране процеса, обяви Румен Порожанов. В момента дейностите на Изпълнителната агенция Борба с градушките се финансират само от държавата и има трудности по осигуряване на парите, коментира той. "Разбира се, в един момент трябва да бъдат привлечени и тези, които ползват тази услуга. В момента под покритие са около 35 - 40 на сто от земеделските площи, без пасищата. Останалите територии, най-вече в Северозападна България, въобще няма установени противоградни ракети", каза министърът.
По-висока стартова цена на борсовия пазар за пшеницата - с около 7 - до 12 долара на тон средно над миналогодишната, предвиди Васил Симов, председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.
"Цените са динамично понятие, винаги може след седмица, след месец, те да претърпят промяна", коментира Симов. В световен мащаб реколтата от хлебна пшеница тази година е малко по-слаба в сравнение с миналата - очакват се около 740 млн. тона. Това обуславя и по-високите стартовите борсови цени както на тихоокеанското крайбрежие, така и в Черноморския регион, посочи шефът на ССБ.