Въпреки ограничението по АМ "Тракия", коли са се движили с по-висока скорост

Видимостта по магистралата край Ихтиман е намалена и днес заради задимяване от близкото сметище

Някои от шофьорите, попаднали във верижната катастрофа на автомагистрала "Тракия" са карали със 100 километра в час, въпреки намалената видимост. Това показва анализът от спирачния път на автомобилите, заяви в ефира на БНТ инж. Светослав Глосов от Пътната агенция.

Видимостта по магистралата край Ихтиман е намалена и днес заради задимяване от близкото сметище. До 50 км/ч е ограничена скоростта на движение в участъка от 45-ти до 47-ми километър. Междувременно разследването на тежките верижни катастрофи, при които в сряда пострадаха над 30 души продължава.

Гъста мъгла, смесена с дим от близкото горящо сметище и несъобразeна скорост е най-вероятната причина за тежкия инцидент. Според прокуратурата, отговорност носи и някой от шофьорите-участници в катастрофата. Вчера стана ясно, че момче на 16 години без книжка е управлявало една от колите. Част от пострадалите все още са в критично състояние. От Пътната агенция призовават шофьорите да карат внимателно, за да не се стига до нови инциденти.

Светослав Глосов обясни, че това, което може да направи агенцията в момента е чрез временна пътна сигнализация да контролира скоростта на движение и да предупреждава водачите за евентуални опасности. По думите му, характерното за летните мъгли е високата степен на влажност. Когато се примеси с дим пътното платно става влажно, прашно и хлъзгаво, а това е предпоставка за ПТП-та.

Глосов увери, че положената настилка на магистралата е съобразена с типа и натовареността на пътя. Счита се, че тя не е причина за тежкото произшествието. "Факт е, че в деня на инцидента в другото платно при ограничение от 70 км/ч в участъка на пътния възел, измерените спирачни пътища на автомобили, които са катастрофирали, показват скорост от над 100 км/ч. С временна сигнализация се контролира скоростта на движението. Това, което се случва - за броени минути се вдигна мъглата и пак се спусна. Призовавам водачите да карат внимателно, защото е много сериозен трафика", каза той.