Плевнелиев: България няма по-висш интерес от мир на Балканите

Големият проблем в Македония е идеологията на македонизма

В интерес на България е да се запазят добросъседските отношения на Балканите. Това коментира в ефира на БНР президентът на България в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев. По думите му, страната ни има исторически шанс да бъде пътя, по който Европейският съюз ще се разшири. Според него, Македония трябва да влезе в Европа, колкото и да е трудно.

"Страната ни няма по-висш интерес от това да има мир на Балканите. Затова на България ѝ отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, а европейският път е ценностно базиран", каза Плевнелиев.

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма. "Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане, това е една идеология на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава и ние трябва да ѝ помогнем да върви напред. България няма нужда от повече територия, България е за това границите да падат, а не да се местят, България е за траен и устойчив мир и за добросъседство", заяви президентът.

За Плевнелиев подписването на договор с македонската страна ще е надеждна основа за развитие на отношенията и усилията на правителството в тази посока трябва да бъдат приветствани. Той подчерта, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград".

"Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България", заяви Плевнелиев.