Митница Пловдив отвори врати за ученици и студенти в навечерието на професионалния си празник

Животът

07-07-2017, 10:40

Снимка:

Митница Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Българските митници се създават на 7 юли 1879 г. с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг

Ден на отворените врати  се проведе в Митница Пловдив  в навечерието на професионалния празник на митническите служители – 7 юли. В митницата гостуваха учениците  от  11 клас от специалност „Данъчна и митническа администрация“ на Националната търговска гимназия  в Пловдив, както  и студенти от магистърската програма  „Данъчен и митнически контрол“ от филиала в Смолян на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.
„Такива дни помагат на младите хора да придобият по-добра представа за същността на митническата професия, която за част от днешните ни гости вероятно ще се превърне и в кариера“, обясни заместник-началникът на митницата Боят Тодоров.
Младежите се запознаха с историята на българските митници, както и на основаната през март 1886 година Митница Пловдив. За да опознаят по-добре структурата и дейността на администрацията днес, те взеха участие в работата на отделите „Митническо разследване и разузнаване“, „Митническо оформяне“, „Акцизи“ , както и на митническата лаборатория. Част от учениците и студентите посетиха и кабинета на зам.-началника на митницата и заеха за момент неговия стол, за да усетят нелеката отговорност, която носи ръководният пост.

Най-голям интерес сред учениците и студентите предизвикаха щателните проверки в халето за физически контрол и поставянето на пломби на товарни камиони, натоварени със стоки за износ и внос.
Днес по случай професионалния празник на българските митнически служители се играе приятелска футболна среща между отборите на Митница Пловдив и ТД на НАП в града.
Българските митници се създават на 7 юли 1879 г. с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг.  За втора година датата се отбелязва и  като официален професионален празник на митническите служители, определен с решение №685/10.09.2015 г. на Министерски съвет.