Радев: ЕС може да работи ефективно, само ако постига балансирани нива на развитие

Трите водещи принципа за развитието на региона на Централна и Източна Европа трябва да са свързаност, сътрудничество и сигурност

Свързаност, сътрудничество и сигурност - тези ключови думи трябва да превърнем в свои ръководни принципи за развитието на региона на Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев във Варшава, който днес взе участие в Глобалния форум, организиран от Атлантическия съвет. Срещата събра водещи политически лидери, бизнес ръководители и експерти, които обсъдиха бъдещето на трансатлантическите отношения в условията на нарастващи регионални и глобални предизвикателства.

Президентът Радев определи политиките на сближаване между държавите-членки и отделните региони в Европейския съюз като основен фактор за засилване на убедителното присъствие Съюза на международната сцена. "ЕС може да работи ефективно, само ако постига балансирани нива на развитие и помага на новите държави-членки да достигнат стандарта на живот на по-старите", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос в рамките на форума относно предизвикателствата в отношенията с Русия, държавният глава призова за предотвратяване на дългосрочно противопоставяне. "В лицето на Украинската криза Европейският съюз се сблъска с типичен замразен конфликт, който трябва да се разреши във възможно най-скоро време. Колкото повече отлагаме решението му, толкова по-голям е рискът за сигурността,  свободната търговия и енергийната сигурност за нашата общност", заяви Румен Радев. По думите на президента Европейският съюз трябва да запази всички канали за диалог с Русия, за да бъдат предотвратени опасностите от ескалация на конфликта и засилване на конфронтацията в дългосрочен план.

Румен Радев коментира и постигнатото в рамките на провелата се във Варшава среща на високо равнище в рамките на инициативата "Три морета", като пожела големият брой проекти в сферата на енергетиката, инфраструктурата и дигитализацията, обсъдени по време на срещите, да бъдат реализирани възможно най-скоро с активното участие на частния сектор и с подкрепата на европейските финансови инструменти.