Вижте отбора, който пише историята на женския футбол в Бургас

Спорт

07-07-2017, 14:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Женски футболен клуб “Бургас” направи фурор в Италия

Футболистките играят за купата и се превръщат в посланици на спорта сред подрастващите

Те са красиви, нежни и упорити на терена. Те са златните момичета на бургаския футбол, които пишат история, защото досега градът ни не е стигал толкова високо в този спорт. Само година и 5 месеца след създаването си Женски футболен клуб „Бургас” отчита първи  силен сезон. Многобройните  участия на състезания в България и извън страната, както и домакинстване на няколко турнира, безапелационно доказаха, че в тима има живец и хъс за победа. В националното женското първенството 2016/2017г., отборът завърши на шесто място, борейки се с 10 тима от цялата страна,  което е най- доброто представяне на  бургаски  отбор в историята на женския футбол в  България.

Преди няколко месеца момичетата на старши треньора Даниела Димитрова спечелиха трето място на  международния турнир GALLINI WORLD CUP, който се проведе в италианския град Порденоне. Малко след това състезателката Николета Бойчева стана първа подгласничка на най-добрата българска футболистка. Школата на ЖФК „Бургас” бе оценена и от немски тимове, като една от най- успешните им футболистки- Стефка Петкова,  вече играе в немския женски футболен отбор „Hertha 03 Zehlendorf“. Три от състезателките на клуба- Николета Бойчева, Даниела Мореева и Денислава Вълчинова облякоха и националната фланелка по покана на националните селекционери в женския футбол.

„Надяваме се, феновете да ни подкрепят и през новия сезон и обещаваме да продължаваме да даваме 100% от себе си на терена”, казват футболистките. Играта не само поддържа физическата им форма, но ги учи на дисциплина, отговорност и феърплей.

„Тази година отборът кандидатства по проект за превенция на насилието чрез спорт към Министерството на младежта и спорта. Той носи названието „Знам и мога да се справя с агресията“, като неговата цел е да накара младежите да  изразходват натрупаните негативни емоции чрез спорта.  В нашите школи играят и  деца от социални домове, на които искаме да вдъхнем надежда за по-добро бъдеще”, споделя ръководството на  ЖФК „Бургас”.  Социалната отговорност на тима показва, че в Бургас вече се гради школа  по съвсем нов модел. Футболистките не само играят за купата, но и се превръщат в посланици на спорта сред подрастващите.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"