Бойко Борисов: Трябва да чистим въздуха и търсим алтернатива на въглищата

Министър-председателят присъства на Кръгла маса „Промените на референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации “ в Стара Загора

Ще опитаме да повлияем в Брюксел, в Европейската комисия, по тази тема. Рано или късно обаче това, което излиза във въздуха от ТЕЦ-овете, ще трябва да го изчистим. Това заяви премиерът Бойко Борисов по темата с новите европейски екостандарти за по-малко отделяне на вредни вещества от ТЕЦ-овете на въглища. Борисов говори на Кръгла маса „Промените на референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации “ в Стара Загора. Според него ще е много трудно през европейските програми да се намерят пари за въглищната енергетика, като единственият шанс бил да се направят преизчисления и от други направления да бъдат отделени пари. Борисов изрично подчерта, че трябва да се мисли „с какво и как да се спасяваме“ като алтернатива на въглищата. Заедно можем да измислим нещо, обърна се той и към енергийния сектор, и към другите партии. Колегите от Полша са изключително люти на тази теми, продължи премиерът, който обеща да търси подкрепа в Източна Европа за каузата.

Бойко Борисов се обърна и към бившия премиер Сергей Станишев, посочвайки, че Станишев също може да помогне. И изрази увереност, че и в българския, и в Европейския парламент всички депутати ще работят за каузата. Цифрите са страшни, продължи лидерът на ГЕРБ, изброявайки какви трудности има пред държавата, най-вече относно парите за военни цели.