Нинова: Подкрепяме усилията да се подпише договор за добросъседство с Македония

Политика

08-07-2017, 13:41

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Захариева: Договорът с Македония ще бъде подписан на двата конституционни езика

Договорът за добросъседство би дал друг тон на Балканите

Подкрепяме усилията да се подпише този договор. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова за Договора за добросъседство между Македония и България пред „Дарик“.

„По време на срещата ни със Зоран Заев го подкрепихме в усилието му да подобри отношенията с България. Години наред отношенията са ледени. Той иска да подобри тези отношения и да ги направи добросъседски. Мисля, че целият регион ще има полза от това“, посочи тя. „Имам въпрос, който задавах и на парламентарен контрол – някой виждал ли е този договор? Чели ли сте го, защото ние не сме“, попита Корнелия Нинова. „Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал, на какви езици е написан и какво пише вътре“, посочи лидерът на БСП. „Нека г-н Борисов го внесе в парламента, искаме да го видим. Иначе ще си вървим на хипотези и спорове“, каза още тя.

По думите й по отношение на председателството на ЕС правителството е пред пълен провал. „Когато едни групи в ГЕРБ се борят за това кой да открадне едни пари от едни плочки, мислите ли, че има значение дали плочките са в НДК или в Бояна? Където и да е сградата, те се карат за пари за обществени поръчки, не говорят за политики“, допълни тя. „Сигурна съм, че Деница Златева щеше да наложи разговор за политики. Щяха да я изгорят в скандала за плочките. Времето показа, че сме били прави“, заключи Нинова.

Според нея България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната, но не прекалено бързо. „В чакалнята, по реда, по който трябва. Това не може да стане бързо, това е много дълга процедура. Нека да го започнат управляващото мнозинство. Да видим какви са плюсовете и минусите. Принципа за различни скорости в Европа, ние не приемаме“, каза тя.