Ковачев: Договорът за добросъседство не значи, че ще имаме прекрасни отношения

Няколко поколения граждани в Македония са израсли с пропаганда против България

Виждаме не само в България, но и в Република Македония, и в Сърбия гласове, които се опитват по всякакъв начин да саботират подписването на договора за добросъседство, за който от 2008 година сме започнали дебат със Скопие. Това каза представителят на ГЕРБ в Европарламента Андрей Ковачев в студиото на предаването ”Офанзива” по Канал 3.

"Този договор не е панацея. Договорът, които ще подпишем не означава, че нашите отношения ще станат прекрасни, но трябва да започнем отнякъде, да загърбим това, което ни е разделяло в миналото – тези идеологии от Титовия комунизъм, от Коминтерна преди това", добави той.

"Няколко поколения граждани в Македония са израсли с тази пропаганда. Първоначално е била налаган насилствено с тормоз. Имало е закон за македонската чест. Ако кажеш, че си българин, отиваш или в концентрационен лагер или в затвора”, разясни Ковачев.

”Защо е важно да започнем едни братски отношения? Това ще стабилизира целия регион и ние наистина можем да помогнем на република Македония да влезе много бързо и в НАТО, и да започне преговори за влизане в ЕС. Някой, като че ли иска тя да остава назад и примерно Сърбия да бъде преди Македония”, каза още евродепутатът.

”Русия иска да си увеличава влиянието на Балканите, да го запазва и да успее по някакъв начин да промени обществените нагласи в тези страни, вместо към евроатлантическа интеграция, някакъв друг вид интеграция – така наречената химера за евразийска общност”, смята той.