Н. Димов: Трябва да си свършим работата добре за доброто състояние на централите ни

КНСБ: Нашата енергийна стратегия до 2030 трябва да е в основата на Национална доктрина

Много малки камъчета могат да обърнат колата в енергетиката. Постигна се съгласие между правителството и опозицията. Търси се и съдействие от европейските лидери. Деругацията трябва да бъде подкрепена. 120 хиляди работни места биха пострадали от това, 40% от нашата енергетика се произвежда от въглища. Това заяви в ефира на канал 3 президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Нашата енергийна стратегия до 2030 трябва да е в основата на Национална доктрина. Новата програма на управление на кабинета "Борисов 3" трябва да бъде обсъдена с бизнеса и да бъде потърсено съгласие с опозицията. Трябва да стане ясно каква Индустриална стратегия ще следва страната ни в следващите 10-15 години", допълни Димитров.

Министърът на околната среда Нено Димов поясни, че има възможност в директивата да се търси деругация и директивата е изключително ясна. "Деругацията е отклонение от нормата", уточни Димов. "Трябва да си свършим работата добре за доброто състояние на централите ни", каза министърът на околната среда.

Според Валентин Николов от ГЕРБ директивата от 2010 удря неприятно българската енергетика и въгледобивния сектор. "Бойко Борисов е добре приет в Европа, може да изпълнява европейски мисии, има тежест и в посредничеството между Русия и Европа. България вече повече тежи в региона заради председателството на Съвета на ЕС. Не се вкарва политика в енергетиката, партиите са обединени", отбеляза Валентин Николов.