Борисов: България е фактор на Балканите с възможностите си на газопреносната система

Политика

10-07-2017, 11:47

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов взима участие в 22-ия Световен петролен конгрес

Разширяваме активно газохранилищата си на територията на България

„Енергийните ресурси са изключително важни не само за нашите икономики, но и за климатичните промени, на които ние всички сме свидетели. Природния газ е екология и чистота на въздуха. България е фактор на Балканите със своите възможности на газопреностната ситема. В момента около 16,7 милиарда кубически метра газ преминават през България за нашите любезни домакини Турция“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на международния форум „Световен петролен конгрес“ в Истанбул, където Борисов е по покана на турския президент Ердоган. Бойко Борисов бе поканен да проведе встъпителната реч при откриването на форума.

В света се развиват бързи процеси на диверсификация и изключително бързо се променят и старите газови връзки. В България сме си поставили амбициозната цел, на база инвестициите, които направихме близо 80% от компресорните станции за пренос на газ се намират на територията ни. Работим активно по изграждане на интерконекторните ни връзки с Турция, Гърция и Сърбия, а с Румъния вече изградихме“, заяви премиерът.

„Водещо за нашето бъдеще е изграждането на европейския газов хъб „Балкан“. Той дава възможност за една истинска диверсификация за търговията и пренос на газ. Едни от най-големите компании на находищата ни „Хан Аспарух“ и „Терес“ са ОМВ, Рапсол, Тотал и Шел“, уточни Борисов относно проучването за нефт и газ в Черно море.

„Разширяваме активно газохранилищата си на територията на България. Трябва много бързо и активно да работим по следващите газопреносни коридори. Много исках „Набуко“ да се случи, за съжаление се провали. Сега Южния газов коридор 4 стои на дневен ред и ние много активно ще работим за неговото осъществяване“, заключи премиерът.