Играч на Лил донесе евротитлата на Португалия във финала с Франция в Париж

Роденият в Гвинея Бисау Едер вкара в продълженията и хвърли в екстаз португалците във френската столица

Точно преди една година на 10 юли 2016 на Стад дьо Франс в Париж отборът на Португалия грабна своята първа европейска титла на финала с Франция след гол в продълженията.

Авторът на победното попадение за лузитанците  бе Едер, който на всичко отгоре играе за френския Лил. Роденият в Гвинея Бисау намери точно топката малко след централния кръг на терена и с отмерен и остър удар кълбото изсвистя в долния десен ъгъл на безпомощния Льорис. В редовното време Андре-Пиер Жиняк  нацели левия страничен стълб и припомни драмата от световното първенство през 1978 година в Аржентина. Тогава при 1:1 между домакините и Холандия Роби Рензенбринк удря също греда и "лалетата" не стават световни шампиони за сметка на Аржентина след две попадения в продълженията на Марио Кемпес и Бертони за 3:1.

Португалия успява насред Франция да преобърне ситуацията от 2004 година, когато европейското първенство се провежда на тяхна земя. Тогава младият Кристиано Роналдо е сред страдащите от домакинската загуба от Гърция на финала. По ирония на съдбата португалците губят и мача на откриването на шампионата отново от гърците. Така във Франция, макар и със скучна и прибрана игра по време на мачовете, Роналдо и компания успяват да станат европейски шампион за сметка на домакина Франция.
Треньорът на "петлите" Дидие Дешан и неговите момчета не успяват да се възползват от факта,че Роналдо излиза контузен от мача в 27-ата минута. Вместо това португалците се мобилизират и успяват да неутрализират Гризман и компания. След мача португалците в Париж изпадат в екстаз от триумфа на своите любимци.
До полуфинал в това първенство стига юначния тим на Уелс заедно с неговата звезда Гарет Бейл. Шлагерът  на първенството е Исландия, които елиминират на осминафинал Англия. Публиката на северния народ е страхотна и днес вече много агитки по света правят хореографията  с известното исландсско пляскане с ръце и мощни възгласи.