Със система за събиране на дъждовна вода поливат тревата в Морската

Мисия Бургас

10-07-2017, 12:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дариха две красиви беседки за Морската градина

Напълно обновеното Историческо ядро връща бургазлии сто години назад

Премиерът Борисов откри ремонтираната част на историческото ядро на Морската градина. Тъй като зоната е под специален статут на паметник на парковото изкуство, при реконструкцията й са спазени специални изисквания на Министерството на културата с цел да бъде съхранен всеки детайл, който е бил при създаването преди десетилетия. При проектирането на реконструкцията са се използвали стари снимки. Кметът Николов благодари на министър-председателя за подкрепата му за проекта и пожела Морската градина да радва жителите и гостите на Бургас.

"Качеството на изпълнение на проектите в Бургас е високо. Затова Министерството на регионалното развитие ще подкрепя и бъдещи проекти за града", заяви министър Николай Нанков.

Реализираните дейности в рамките на проекта включваха основна реконструкция на амортизираната алейна мрежа, питейни фонтани и подпорни стени. Парковата мебел е изцяло подменена. Монтирани са пейки, кошчета за отпадъци, кошчета за кучешки екстременти, информационни табели, велосипедни стойки, перголи, автоматиизрани тоалетни, пригодени за хора в неравностойно положение, осветителни тела, стълбове и др. За да се съхранят и поддържат елементите на зелената система, в обхвата на проекта и с цел максимално съхраняване и използване на природните ресурси е изградена цялостна икономически и природосъобразна система за поливане на озеленените площи, отговаряща на съвременните изисквания и технологии. Изградена е и система за събиране на повърхностните дъждовни води в два подземни резервоара и използването им за поливане на зелените площи.

Ремонтиран е фонтанът до открита сцена "Охлюва". Той вече е с нови водни ефекти и художествено осветление. Една от основните атракции бе изграждането на алея, разположена в южната част на парка, която е решена с ефирни пергули, по които се развива красива увивна растителност.