Калфин: Проблемът за България е, че много хора раждат децата си в чужбина

Може да има безплатна детска градина и за първото и второто дете

„Отдръпването на властите в Македония ще бъде много лош сигнал и за тях – в опита им да излязат от изолацията. Няма как да стане това, без да започнат да си говорят с България и Гърция”, коментира в ефира на бТВ бившият външен министър Ивайло Калфин.

"Важно е в такъв договор да се говори за добросъседство, за липса на агресивно използване на историята на едната или другата страна, намерена е и формулировка за езика – че договорът се подписва на официалните езици на двете страни и на английски", обясни той. „Ние сме признали държавата под конституционното и име. Няма такова нещо като признаване на езика. Появяват се нови държави – винаги се признава държавата. Ние имаме спор по езика, който е намерил решение още 90-те години. Трябва да се научим да живеем с общата си история”, добави Калфин.

„Политиката изисква лидерство и смелост. Заев ще си „отреже главата”, ако не направи нищо и влезе в коловоза на предшественика си Никола Груевски”, посочи Калфин.

„Проблемът за България е, че голяма част от хората излизат от страната и раждат децата си в чужбина. Иначе не българските не раждат малко. Трябва обаче да се привлекат обратно тези, които са навън – но това става с доходи, с образование”, казва Калфин. Трябва да има отговорно родителство и държавата трябва да помага за това.

"Държавата може да си позволи детската градина и яслите да са безплатна и за първото и второ дете, а не само за третото. Това решава проблеми на родителите, свързани със социализияцията", каза още по темата той.

Калфин коментира и въпроса с българското оръжие, за което се твърди, че е попаднало в ръцете на групировката „Ислямска държава”. „Смущава ме подобно разследване, макар това да не е ново. Оръжието за ИДИЛ се произвежда от развити икономики… В оръжейния бизнес интересът е повече от морала. В световната оръжейна индустрия сега има бум. Не сме нито най-големият производител, нито най-големият износител”, посочи Калфин.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"