М. Стоянова: В резултат на стабилното управление правителството изплати 2 милиарда лева дълг

Тригодишната прогноза на правителството е през 2020 г., когато отново има голям падеж, процентът на дълга да се стопи до 22 на сто от БВП

В резултат на стабилното управление на страната, на 7-ми юли Министерството на финансите изплати близо 2 милиарда лева от външния дълг на страната. Това съобщиха на пресконференция в Пловдив на народните представители от ПП ГЕРБ от 16-ти и 17-ти МИР Менда Стоянова, Спас Гърневски и Запрян Янков.
През месец юли е бил падежът на кредит, емитиран през 2012 г. с лихва 4.25 % във връзка с предишен дълг - еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ.
„Сега този дълг беше изплатен и всъщност с 2 милиарда лева се намали и общият държавен дълг или от 29, 5 на сто от Брутния вътрешен продукт /БВП/ той спада на 24% от БВП“ , обясни председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.
Тригодишната прогноза на правителството е през 2020 г., когато отново има голям падеж, процентът на дълга да се стопи до 22 на сто от БВП.
България е на трето място в Европейския съюз по нисък дълг. Средният за страните от ЕС е 86 % от БВП, а за сравнение в България в момента той е 24 на сто.
Всичко това стана възможно, защото икономическите показатели и за 2016 и за 2017 г. са изключително добри. За да се емитира дълг, обикновено причината е бюджетен дефицит. През 2016 г. тази тенденция се обърна и завършихме на плюс 1.4 милиарда лева, към месец юни т.г салдото отново е положително + 1.7 милиарда лева, стана ясно още на пресконференцията.
„Тези добри икономически показатели се дължат на няколко неща. Първото и много важно нещо е развитието на икономиката“, обясни Менда Стоянова и каза, че през 2016 г. е отчетен растеж на българската икономика от 3.6 %, а за 2017 г. по предвиждания на Световната банка този растеж ще стигне 4 на сто.
„Всичко това е резултат от факта, че в България имаме политическа, икономическа и фискална стабилност. Имаме предвидима данъчна политика и правителството постоянно полага усилия за подобряване на бизнес-средата. Последните мерки са стъпките, които се правят за намаляване на административната тежест“, заяви още председателят на ПК по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя допълни, че приходите към юни 2017 г. спрямо същия период на миналата година са 1 милиард 35 милиона лева повече. Освен ръст на икономиката, ръстът на тези приходи се дължи на повишената събираемост от приходните агенции.
Средната работна заплата у нас има ръст от 10 процента и вече е 1068 лева, а безработицата е под 7 на сто, което е най-ниското ниво от десет години насам, съобщиха още на пресконференцията народните представители от ПП ГЕРБ от 16-ти и 17-ти МИР Менда Стоянова, Спас Гърневски и Запрян Янков.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия